Το ηχηρό “όχι” του Αρείου Πάγου στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, μέσα από τρεις ομόφωνες αποφάσεις του Ποινικού Τμήματος, το οποίο χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως “νίκη” των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έτυχε της ίδιας…. υποδοχής στην Τουρκία η οποία έσπευσε να προχωρήσει σε νέο ένταλμα σε βάρος τους.  

Οι αποφάσεις τριών διαφορετικών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ένα σκεπτικό “κόλαφο” για την κατάσταση στην Τουρκία, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα το οποίο ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και προδικάζει την τύχη που μπορεί να έχει μια νέα προσπάθεια των τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8 στρατιωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε ένας από τους αρεοπαγίτες στις τρεις συνθέσεις του ανώτατου δικαστηρίου δεν τάχθηκε υπέρ της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο ισχυρές τις αποφάσεις. Άλλωστε το ίδιο κατηγορηματικοί ήταν και οι τρεις ανώτατοι εισαγγελείς οι οποίοι, απηύθυναν ουσιαστικά έκκληση στους συναδέλφους τους να σταθούν στο ύψος του νομικού μας πολιτισμού, αρνούμενοι να εκδώσουν τους 8 εκζητούμενους.

Η μη έκδοσή των 8 στρατιωτικών η οποία έμοιαζε μονόδρομος με δεδομένο τον κίνδυνο ζωής που διατρέχουν στην Τουρκία αλλά και την ισχυρή πιθανότητα να υποβληθούν σε βασανιστήρια, βάρυνε για την κρίση των αρεοπαγιτών οι οποίοι κλήθηκαν να αποφασίσουν νομικά σε μία υπόθεση με έντονο πολιτικό πρόσημο και με προεκτάσεις διακρατικές οι οποίες ενδεχόμενες και να οδηγούν σε αχαρτογράφητα ακόμη νερά…

Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες είναι αμετάκλητες και οριστικές, κλείνουν την υπόθεση της έκδοσης τους για τη Δικαιοσύνη που διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι ο 8 Τούρκοι αξιωματικοί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει με βάση το δικονομικό σύστημα της Ελλάδας, δυνατότητα να παρέμβει. Στη μοναδική περίπτωση που θα είχε τον τελευταίο λόγο θα ήταν εαν αποφασιζόταν η έκδοσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδικασίες του ασύλου θα συνεχίσουν, πάντως, όπως φαίνεται, να “κρατούν” και τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας εκδόσεων Μαρία Μαλούχου με παραγγελία της που θα κοινοποιηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης θα ζητήσει την άρση της κράτησης τους με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.
Όμως, εκκρεμής εξακολουθεί να είναι η διαδικασία του ασύλου για αυτούς, μια διοικητική δηλ διαδικασία η οποία προβλέπει κράτηση έως 18 μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής είχε ζητήσει να τους επιβληθεί 6μηνη κράτηση από την οποία έχουν ήδη εκτίσει τους 3 μήνες. Ο νόμος περί ασύλου, δίνει αυτή τη δυνατότητα κράτησης έως 18 μήνες για λόγους εθνικού ή δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων άσυλο.

Να παρακάμψει τη δικαιοσύνη και να… τηρήσει την υπόσχεσή του ζητά η Τουρκία από τον Τσίπρα

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 τούρκοι στρατιωτικοί τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Καταρχάς αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, το γραφείο του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους, ενώ σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι «η απόφαση της Ελλάδας είχε πολιτικά κίνητρα» και σημείωσε ότι «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Το τουρκικό υπουργείο, διαμαρτυρόμενο για την απόφαση του Αρείου Πάγου, σημείωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση των 8 στρατιωτικών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση προσφέρει προστασία σε ανθρώπους που σχεδίασαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«To αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της Συνταγματικής Δημοκρατίας απορρίφθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση που εμποδίζει την παραπομπή των ατόμων αυτών που είχαν ενεργό συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, που είχε στόχο τη συνταγματική νομιμότητα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 248 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν δε 2.193 πολίτες, αλλά και απείλησαν τη ζωή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώπιων της ανεξάρτητης τουρκικής Δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η συμπεριφορά αυτή της ελληνικής δικαιοσύνης οδηγεί στην παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ατιμωρησία των εγκληματιών σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα που στο παρελθόν έχει βιώσει πραξικοπήματα, δυστυχώς με την απόφαση αυτή περιήλθε στη θέση μιας χώρας που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθούν διεξοδικά».

Διεκδικούν «πολιτική απόφαση»

Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή, η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται στη διεκδίκηση μίας πολιτικής απόφασης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ζεκί Αριτούρκ,που παρακολουθούσε τη δίκη, παραδέχτηκε ότι νομικά η απόφαση είναι τελική και η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει άλλο ένδικο μέσο για την προσβολή της. «Πολιτικά όμως», είπε, «δεν αίναι η τελική απόφαση. Τον τελευταίο λόγο έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν θέλει το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοσή τους».

Ο κ. Αριτούρκ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παίζει σε διπλό ταμπλό», μεταξύ πολιτικής και νομικών διαδικασιών, αρνούμενη –όπως είπε- να τηρήσει την υπόσχεσή της για έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία.

Όπως είπε αναλυτικά: «Δεν έχει ακόμη τελειώσει τίποτα για τους προδότες… Η Ελλάδα παίζει διπλό παιχνίδι, κινούμενη μεταξύ πολιτικής και νόμων, και δεν τηρεί την υπόσχεση που μας έχει δώσει. Η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει την έκδοσή τους. Η απορριπτική απόφασή της είναι λάθος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Έκδοσης των Κατηγορουμένων, της οποίας είμαστε συμβαλλόμενο μέρος. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη».

Καταλήγοντας, «έδειξε» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για αθέτηση της υπόσχεσής του. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε την υπόσχεσή του παρά την αρχική του δήλωση «ότι θα τους παραδώσουμε αμέσως». Αναμένουμε να δούμε εάν ο έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει την υπόσχεσή του» δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης