Όταν η Ελλάδα αναγκάζεται να πληρώνει βαρβάτα πρόστιμα στην Ε.Ε. για την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και όταν τα ατάκτως ερριμμένα ανά τη χώρα σκουπίδια προκαλούν σοβαρή μόλυνση στο περιβάλλον και κινδύνους για τα δάση και τον υδροφόρο ορίζοντα, πόσο μυαλό χρειάζεται για να αντιληφθούμε ότι κάθε δήμος και περιφέρεια της χώρας οφείλουν να καταρτίζουν σχέδια για ασφαλή και περιβαλλοντικά ακίνδυνη διαχείριση των απορριμμάτων;

Όταν ένας δήμος «συλλαμβάνεται» να πετάει ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια του και τρώει πρόστιμο από την οικεία περιφέρεια, δεν είναι αυτονόητο ότι έχει μπει στο «μικροσκόπιο» και άρα οφείλει να αναζητήσει ένα μοντέλο ορθής διαχείρισης και να υπακούσει στα προβλεπόμενα από τον νόμο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται όμως ότι στη χώρα μας το αυτονόητο δεν είναι ό,τι ακριβώς επιλέγουν πολλές από τις τοπικές Αρχές, με αποτέλεσμα το μπάχαλο να διαιωνίζεται, όπως μπορούσε να διαπιστώσουμε σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.

Ένα τυπικό παράδειγμα διαιώνισης -και συγκάλυψης;- της παρανομίας φαίνεται ότι αποτελεί ο Δήμος Τριφυλίας, ο οποίος, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μεσσηνίας (13 Σεπτεμβρίου 2018), από καταγγελία στο δημοτικό συμβούλιο, από παρεμβάσεις ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης στον νομό και από πλήθος δημοσιευμάτων σε τοπικά ΜΜΕ, αφού διαπιστώθηκε ότι παρανομεί, προτίμησε τη φίμωση και τη δίωξη όσων επιχείρησαν να διερευνήσουν την παρανομία.

Το θύμα της υπόθεσης, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από όλες τις παραπάνω πηγές, είναι η (τέως πλέον) προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Τριφυλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προκύπτει από όλα όσα έχουν δημοσιευθεί; Ότι η τέως προϊσταμένη επιχείρησε να διερευνήσει καταγγελία περί παράνομης εναπόθεσης απορριμμάτων σε μη νόμιμο χώρο, ο οποίος συνδέεται με τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Τι ακολούθησε; Η μετακίνησή της από τη θέση της διεύθυνσης, μια ΕΔΕ, την οποία διέταξε ο Δήμος, αναφορές και μηνύσεις για εξύβριση και άλλα… ωραία, τα οποία βεβαίως θέτουν στο περιθώριο και την καταγγελία για την παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων και την απόπειρα διερεύνησής της.

Επιστρατεύθηκε μάλιστα εναντίον της διωκόμενης έως και η «κατηγορία» ότι ρώτησε εγγράφως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την καταβολή επιδόματος χωρίς να πάρει την… έγκριση του δήμου!

Όλα δείχνουν ότι η φασαρία θα συνεχιστεί, αφού είναι πολλοί αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα συμπαρασταθούν στην υπάλληλο του δήμου, με πρώτους τους συναδέλφους της σε επίπεδο νομού, ωστόσο ένα ερώτημα ζητεί επειγόντως απάντηση: υπάρχει κάποια αρχή διατεθειμένη να διερευνήσει σοβαρά την καταγγελία για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων σε χώρο όπου δημιουργείται σοβαρή απειλή υγείας για τους κατοίκους του Δήμου Τριφυλίας;

Το αποτέλεσμα της διερεύνησης θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμο…

Πηγή: topontiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης