Το ερώτημα εάν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ θέτει η ΔΗΜΑΡ στη δική της πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Την πρόταση δεν υπογράφουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνη Μάρκου η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε σήμερα από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δήλωσή του, ο Σπύρος Λυκούδης, που υπογράφει την πρόταση, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε στη συνυπογραφή κοινής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει όμως ότι η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του δεν νομίζει ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.

Αναλυτικά η πρόταση της ΔΗΜΑΡ:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

Κύριε Πρόεδρε,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση «Μικρής ΔΕΗ». Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών –ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της «Μικρής ΔΕΗ».

Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας”, που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Οι προτείνοντες Βουλευτές

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΣΗΜΙΝΑ
ΦΟΥΝΤΑ ΝΙΚΗ
ΨΥΡΡΑΣ ΘΩΜΑΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης