Με ψήφους 148 έναντι 124 η Βουλή των Ελλήνων δέχτηκε κατά πλειοψηφία το δικαίωμα αλλαγής ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, παρά τις εντάσεις και τις λογομαχίες που επικράτησαν τα δύο τελευταία 24ωρα στο ημικύκλιο του κοινοβουλίου. 

Επί της αρχής, το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπερψηφίστηκε με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς και τα άρθρα 1 και 2 του ιδίου νόμου. Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το σχέδιο νόμου, ενώ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επικράτησαν περισσότερες από μία τάσεις. Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος ψήφισε υπέρ, ορισμένοι βουλευτές της παράταξης δήλωσαν «παρών», ενώ αριθμός βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απείχε από την ψηφοφορία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ορισμένες διαρροές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την καταψήφιση των ΑΝΕΛ, εκτός του Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι», ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για το επίμαχο νομοσχέδιο περί αλλαγής φύλου. 

Με επιστολική ψήφο, ο Πάνος Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου, ενώ ψήφισε «παρών» στα υπόλοιπα. Όχι στο άρθρο 3 ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γιαννιά, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Τάσος Κουράκης, ο οποίος όμως έστειλε επιστολή ότι, αν ήταν πάρων, θα ψήφιζε «ναι».

Παράλληλα, «όχι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη. Την τροπολογία καταψήφισαν, για διαφορετικούς λόγους, οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο 3 για τους 15χρονους ανήλικους ψήφισαν οι βουλευτές του Ποταμιού και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «πάρων» στο άρθρο 3, ενώ ψήφισε «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Από την ψηφοφορία απείχε η Φώφη Γεννηματά, αλλά έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει «πάρων» στο άρθρο. Απείχαν επίσης κι άλλοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Κρεμασμένος. Απουσίες υπήρξαν και από την Ένωση Κεντρώων.

«Όχι» σε όλα για την αλλαγή φύλου, «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ψήφισε η ΝΔ. Η ΔΗΣΥ αποφάσισε να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 3 λόγω των ενστάσεων με τη «φυλομετάβαση» ανηλίκων.

Για πολιτική κυβίστηση και υποκρισία στο θέμα της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του ν/σ στη Βουλή, ενώ έκανε λόγο για ριζοσπαστική τομή.

Πρόκειται, είπε ο πρωθυπουργός, για πολιτική κυβίστηση που βλέπει η κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες. «Έχει άλλη άποψη επί της ουσίας και επικαλείται διαδικαστικά ζητήματα για να καταψηφίσει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Όπως σχολίασε, ήρθε «σήμερα εδώ σε ένα κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματός του και παραχώρησής του στη δεξιά πτέρυγα».

«Ποια υποκρισία μάς έχει οδηγήσει σε μια συζήτηση που διεξάγεται με όρους μεσαίωνα, σκοταδισμού;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης εξευτέλισε μια ολόκληρη κατηγορία συμπολιτών μας λέγοντας ότι κάποιος νέος που ήθελε να κάνει αλλαγή φύλου επικοινωνούσε με τους εξωγήινους με τον Υμηττό.

«Άστοχο και ντροπιαστικό για αυτήν την κατηγορία των συμπολιτών μας η αναφορά ότι όσοι κάνουν την επιλογή πιθανώς να χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης» επεσήμανε, κάνοντας λόγο για διεμφυλικούς που υφίστανται τρομακτικό μπούλινγκ.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του ευαίσθητου αυτού ζητήματος από τον πρωθυπουργό για τη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσε ότι ο ίδιος είναι παρών στο ν/σ, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Πάνος Καμμένος. «Βάζει την ουρά στα σκέλια όταν έλεγε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, αν δυσαρεστηθεί η κυβέρνηση» τόνισε.

Είπε ότι χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για να δείξει ότι στην αλλαγή φύλου χρειάζεται φίλτρο ασφαλείας και μια διάγνωση. «Εμείς δεν υπεκφεύγουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν είστε φιλελεύθερος, είστε βαθιά συντηρητικός, θέλετε γνωμάτευση, θέλετε ετεροπροσδιορισμό στον αυτοπροσδιορισμό, έχετε χάσει την μπάλα» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

«Θα περάσει το νομοσχέδιο είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, υπάρχει επιστολική ψήφος του υπουργού (Άμυνας που ψηφίζει επί της αρχής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Το σύμφωνο συμβίωσης το ψηφίσαμε εμείς, όχι ο κ. Καμμένος, αυτή είναι η υποκρισία που σας διακρίνει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Φωτογραφίες: eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης