Σε πληθώρα αντιφάσεων έπεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο πρώην υπουργός επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου «κάρφωσε» το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την τύχη της λίστας. «Εγώ ζήτησα τα στοιχεία, τα παρέλαβα, έδωσα τις μεγάλες καταθέσεις για έρευνα και έλεγχο και στη συνέχεια όλα για έλεγχο» τόνισε και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί από το ΣΔΟΕ. Αν και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο, μπορούσαν να αποτελέσουν βάση έρευνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την «απολογία» του υποστήριξε ότι από τα μηδενικά αποτελέσματα των ελέγχων για τη λίστα του Λιχτενστάιν αποφάσισε να μην παραδώσει όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν αυτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη, λέγοντας ότι τους έδωσε εντολή για έρευνα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας,» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές».

« Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb.Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην Επιτροπή έχουν ήδη καταθέσει οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το 2009 και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, στην πεντάωρη ακρόασή του, επέμεινε ότι δεν γνώριζε, μέχρι που τον ενημέρωσε ο κ. Διώτης για το περιεχόμενο του αρχείου, αλλά και το ότι δεν ήξερε πως δεν υπήρχε αντίγραφο.

«Δεν μου ανέφερε κανείς για τη λίστα Λαγκάρντ. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι το ΣΔΟΕ δεν είχε το υλικό. Ευτυχώς που το είχα. Θα μπορούσε να είχε καταστραφεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επανέλαβε ότι το υλικό τού δόθηκε ατύπως, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο έπειτα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η λίστα να έχει υποστεί αλλοιώσεις, δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι βρήκαν χρόνο να οργανωθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης