Μπαράζ μυστικών επαφών με φόντο το ελληνικό χρέος αναμένεται στις αρχές Μαΐου, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση του Washington Club, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Οι συναντήσεις, αυτή τη φορά, θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών πιθανότατα στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου, όπου θα συμμετάσχουν και οι κ.κ Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΔΝΤ να εισηγηθούν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιπλέον την εκταμίευση της δόσης, τονίζεται σε εξασέλιδο έγγραφο της Ευρωζώνης, το οποίο επικαλείται το Euro2day.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει πως «οι συζητήσεις για το χρέος θα λάβουν χώρα σε περιορισμένο κύκλο παράλληλα με την αξιολόγηση. Η πρώτη συνάντηση του Washington Club έγινε σε επίπεδο μελών του EuroWorkingGroup, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Άλλες συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών στις αρχές Μαΐου. Ο πρόεδρος του Εurogroup στοχεύει συγκεκριμένα να γίνει συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών και των σημαντικών χωρών-μελών στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου.«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΔΝΤ να εισηγηθούν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιπλέον την εκταμίευση της δόσης».



Σε κάποιο άλλο σημείο, το έγγραφο αναφέρει ότι στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις αρχές Απριλίου και για να μπορέσει να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ, έγινε μια άτυπη συμφωνία για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από δέκα σε τέσσερα χρόνια.

Tο άτυπο Eurogroup της Βαλέτα ήταν δυνητικά επιτυχημένο και άνοιξε τον δρόμο για μια πιθανή συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου«Το κύριο ζήτημα που πρέπει τακτοποιήσουμε για να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Ταμείο έχει πολύ πιο αρνητική βιωσιμότητα του χρέους (DSA) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως λόγω των πολύ συντηρητικών προβλέψεών του. Την ίδια στιγμή, το Eurogroup παραμένει διστακτικό στην αποσαφήνιση κι άλλων μεσοπρόθεσμων μέτρων (κάτι που ξεκάθαρα απαιτεί το ΔΝΤ) και να μειώσει τον πολύ απαιτητικό στόχο για το πλεόνασμα των 10ετών με 3,5% όπως αναγράφεται στο ευρωπαϊκό DSA, σε πιο αξιόπιστα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια ανεπίσημη συμφωνία στη Βαλέτα να μειωθούν τα έτη, με στόχο το 3,5% σε τέσσερα, και δη μέχρι το 2022», προστίθεται

Ακόμα, τονίζεται ότι το άτυπο Eurogroup της Βαλέτα ήταν δυνητικά επιτυχημένο και άνοιξε τον δρόμο για μια πιθανή συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, χωρίς όμως να αποκλείεται και «έκτακτο» Eurogroup, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Το έγγραφο αναφέρει ότι τη διαμεσολάβηση έχει αναλάβει ο κ. Ντάισελμπλουμ, που θεωρεί ότι μια επιτυχής κατάληξη στο ελληνικό θέμα θα ενισχύσει τις προσπάθειές του να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης