Διευκρινίσεις σχετικά με τη ματαίωση τριών διαγωνισμών για την προμήθεια αυτοκινούμενων συστημάτων ανίχνευσης καπνικών προϊόντων με ακτίνες Χ, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών με έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Βασίλη Οικονόμου.

Πρόκειται για σύστημα ανίχνευσης καπνικών προϊόντων σε φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια, το οποίο προσπαθεί να προμηθευτεί το υπουργείο Οικονομικών από το 2004 και ενώ η απώλεια φορολογικών εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανέρχεται σε τεράστια ποσά. Σήμερα η Τελωνειακή Υπηρεσία είναι εξοπλισμένη με έξι σταθερά συστήματα ανίχνευσης X-Ray και επίκειται η προμήθεια έξι νέων τέτοιων συστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε από την κυβέρνηση να διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για τη ματαίωση των διαγωνισμών και πότε θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Ο βουλευτής έχει επισημάνει, επίσης, ότι μόνιμη αιτία ακύρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών είναι οι προδιαγραφές.

Στην απάντησή του ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι ο πρώτος διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 30/09/04 και αφορούσε στην προμήθεια ενός τέτοιου συστήματος. Ο διαγωνισμός αυτός ματαιώθηκε έξι χρόνια αργότερα, στις 22/2/10 για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επειδή είχε παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη διενέργεια αυτού ως απόρροια των ενστάσεων, προσφυγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ με αποτέλεσμα να διατίθενται, πλέον, στην αγορά τεχνολογικά νεότερα και πιο αξιόπιστα συστήματα.

Στις 21/12/10 προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για δύο επιπλέον X-RAY καθώς στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορήγησης της OLAF (σ.σ. ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) είχε εγκριθεί η συγχρηματοδότηση της προμήθειας των εν λόγω συστημάτων. Όταν, όμως, κατατέθηκε προσφυγή κατά των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού, η Διεύθυνση Τελωνείων ζήτησε τη ματαίωση του διαγωνισμού για να τροποποιηθούν οι όροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης