Της Άντζελας Πεΐτση

Το 10ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα μείνει στην ιστορία της γαλάζιας παράταξης ως το «Συνέδριο των μεγάλων ερωτηματικών και αμφισβητήσεων». Οι καταστάσεις που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του -και κυρίως κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες- προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 10ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα μείνει στην ιστορία της γαλάζιας παράταξης ως το «Συνέδριο των μεγάλων ερωτηματικών και αμφισβητήσεων»​

Στελέχη με καλή γνώση του παρασκηνίου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για καταστάσεις που παρέπεμπαν στην πρώτη επεισοδιακή ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ, η οποία λόγω τεχνικών κι άλλων προβλημάτων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Η αρχή έγινε με εκλεγμένους συνέδρους που δεν ήταν… εγγεγραμμένοι στις λίστες. Αντεγκλήσεις, αγανάκτηση και απογοήτευση έφεραν σε δεύτερη μοίρα την ψηφοφορία.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να κλείσει την πόρτα σε όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υπόγειες διαδρομές που πλήττουν την αξιοπιστία της ΝΔ, είναι οργισμένος από τα παρατράγουδα που σημάδεψαν το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και που ουσιαστικά τον άφησαν μετέωρο για τις καταστατικές αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει.

Απειλεί με διαγραφές ο Μητσοτάκης

Με διαγραφές και αποκλεισμό των εκλεγμένων από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ αντιπροσώπων στο Συνέδριο του κόμματος απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχθεί υπόγειους μηχανισμούς που πλήττουν την αξιοπιστία τόσο του ίδιου προσωπικά όσο και της ΝΔ. Κάνοντας σε δήλωσή του λόγο για «εικόνες απαξίωσης της ΝΔ», οι οποίες «εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε επανίδρυση της ιστορικής νεολαίας της παράταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ​«εικόνες απαξίωσης της ΝΔ», οι οποίες «εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής»«Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αφορά και απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στη νέα γενιά, αυτήν που αποζητά την αλήθεια και εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο της ιστορικής νεολαίας της παράταξης εκπέμπουν παρακμή και τέλος εποχής. Όλα όσα έγιναν σε μια τόσο νοσηρή ατμόσφαιρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Στην ομιλία μου στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την Παρασκευή, είπα ξεκάθαρα ότι “δεν θα ανεχθώ μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών που θα αναπαράγει τις παθογένειες του χθες”.

»Στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκλογική διαδικασία. Κατά συνέπεια δεν θα συμμετέχουν στο Συνέδριο του κόμματος αντιπρόσωποι από το Συνέδριο της Νεολαίας. Οι ευθύνες για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση θα αποδοθούν άμεσα, όπως ορίζει το καταστατικό. Τιμούμε την ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Δίνουμε ισχυρή προοπτική στη σχέση μας με τους νέους και για αυτό προχωράμε αμέσως μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Αφήνουμε στο χθες τις αρνητικές νοοτροπίες και πρακτικές, τους μηχανισμούς εξυπηρετήσεων και διανομής προνομίων, που διάβρωναν τη νεολαία του κόμματος και την απήχησή της στους νέους.

»Η ΟΝΝΕΔ μετά την επανίδρυσή της θα είναι μια σύγχρονη, δημιουργική πολιτική νεολαία. Ανοιχτή σε όλους τους νέους. Συλλογική, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ομάδες και ομαδάρχες. Μια νεολαία που θα προβάλλει και θα υπηρετεί ιδέες και πολιτικές υπέρ των νέων, της κοινωνίας και της πατρίδας μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ΝΔ.

Τα… χαμένα ψηφοδέλτια

Αποκορύφωμα των όσων τραγελαφικών εκτυλίχθηκαν ήταν πως μέχρι και τις 21.00 το βράδυ της πρώτης ημέρας δεν είχαν στηθεί κάλπες, καθώς δεν είχαν στην κατοχή τους ή δεν ήξεραν πού θα τυπωθούν 3.000 ψηφοδέλτια για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένουν συγκεχυμένες, καθώς ουδείς εμφανίζεται διατεθειμένος να βγει μπροστά και να εξηγήσει τι έφταιξε.

Κατά την «επίσημη» εκδοχή υποστηρίζεται πως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκλέχθηκαν στη 01.43 τα ξημερώματα, ενώ κατά την ανεπίσημη φέρεται πως απλώς διορίστηκαν από τον πρόεδρο. Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικράτησε αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μερίδα ΟΝΝΕΔιτών βρισκόταν στο «Μακεδονία Παλλάς» όπου -κεκλεισμένων των θυρών- επιχειρούσε μέχρι την ύστατη στιγμή να πάρει τον απόλυτο έλεγχο της επιτροπής.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται η ομάδα του μεταβατικού προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Τσώκου, γνωστή και ως «ομάδα του Γιώργου Καραγιάννη» (τέως γενικού γραμματέα Ενημέρωσης). Η εν λόγω ομάδα φέρεται να ζήτησε -ανάλογα με τον τελικό αριθμό των μελών της Κ.Ε.- να έχει 55 μέλη σε σύνολο 180 ή 35 σε σύνολο 120. Αυτό το αίτημα παρ’ ολίγον να… τινάξει τη διαδικασία στον αέρα, όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον -και βάσει της παράδοσης που θέλει την ηττημένη πλευρά των εκλογών να διατηρεί κάποιες θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή-, στη συγκεκριμένη διαδικασία η ομάδα του απερχόμενου προέδρου, Σάκη Ιωαννίδη, δεν πήρε ούτε μία θέση. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ομάδας του, οι σημερινές καταστάσεις αποτελούν «λίστες της ντροπής».

Διευκρινίζεται πως η ΟΝΝΕΔ σε ελάχιστες ΝΟΔΕ ανά την επικράτεια προχώρησε σε εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των τριμελών επιτροπών που μετείχαν στις εσωκομματικές διαδικασίες. Μεταξύ αυτών των περιοχών που δεν έγιναν εκλογές είναι και ο Νομός Θεσσαλονίκης. Όπου δεν διεξήχθησαν εκλογές, υπήρξε διορισμός της ηγεσίας από την ΟΝΝΕΔ.

Οι ΟΝΝΕΔίτες και η καλαθοσφαίριση

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, μέλη της ΟΝΝΕΔ στη δεξιά γωνία της αίθουσας του συνεδρίου έπαιζαν με μία μπάλα την ώρα που στο βήμα του συνεδρίου βρισκόταν σε εξέλιξη εισήγηση για την ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Νίκος Λυσιγάκης, με παρέμβασή του από τη θέση του πάνελ των επισήμων, είπε: «Αυτοί οι οποίοι παίζουν μπάσκετ μέσα στον συνεδριακό χώρο δεν είναι ΟΝΝΕΔίτες. Δεν είναι αυτή η ΟΝΝΕΔ που ονειρευόμαστε». Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν να κρυφτούν οι συγκεκριμένοι πίσω από ένα πανό φωνάζοντας συνθήματα της ΟΝΝΕΔ, ενώ μέσα στο επόμενο μισάωρο αποχώρησαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης