Το δικό του μήνυμα μέσω των χθεσινών τριπλών εκλογών έδωσε ο ελληνικός λαός. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ιστορική πρωτιά για ένα κόμμα της Αριστεράς, η ΝΔ να έρχεται δεύτερη στις ευρωεκλογές, η Χρυσή Αυγή να αναδεικνύεται τρίτο κόμμα και η Ελιά να αναγεννιέται από τις… στάχτες του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα της τριπλής κάλπης στην Ελλάδα έχει γίνει πρωτοσέλιδο στην πλειονότητα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο δεν βγάζει «νοκ-άουτ την κυβέρνηση». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, για την οποία σημειώνουν ότι αποτελεί «το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα που ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές».

Κατά τ’ άλλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία αποτυπώνουν αφενός την ανάγκη του λαού να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και αφετέρου να μην υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση.

Ειδικότερα, με ενσωμάτωση 97,32% ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά την πρωτιά με ποσοστό 26,57% (6 έδρες) και ακολουθούν η ΝΔ με 22,75% (5 έδρες), η Χρυσή Αυγή με 9,4% (3 έδρες), η Ελιά με 8% (2 έδρες), το Ποτάμι με 6,6% (2 έδρες), το ΚΚΕ με 6,1% (2 έδρες), οι ΑΝΕΛ με 3,45% (1 έδρα) και ο ΛΑΟΣ με 2,69% (εκτός Ευρωβουλής).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι εισέρχονται στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις παρακάτω κάρτες της Singular Logic εμφανίζονται οι υποψήφιοι που εισέρχονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα καταλάβουν τις 21 έδρες από τις συνολικά 751.

Οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται ανά κόμμα:


(To απόγευμα της Δευτέρας, ο Παντελής Καψής πέρασε μπροστά από τον Ανδρουλάκη)



Εκτενή δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα εκλογικά αποτελέσματα, με πολλά πρωτοσέλιδα ξένων εφημερίδων να κάνουν λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο δεν βγάζει «νοκ-άουτ» την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο πολλών δημοσιευμάτων είναι και η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία καταφέρνει να στείλει τρεις ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, παρόλο που η οργάνωση βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής διαδικασίας.

«Μια ιστορική ημέρα για την Αριστερά» γράφει ο «Guardian» και κάνει λόγο για «θριαμβευτική νίκη». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας, κέρδισε στις ευρωεκλογές με διαφορά περίπου τεσσάρων μονάδων έναντι του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. «Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για εγκληματική δραστηριότητα και ο αρχηγός και βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι, η Χρυσή Αυγή τερμάτισε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 10%» αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.

Η αμερικανική «Wall Street Journal» σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα επισημαίνει ότι «το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, μπροστά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί τον βασικό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα για τις ταυτόχρονες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ένα κρίσιμο τεστ για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά».

«Μαζί με την εκλογή των προσώπων που θα συμπληρώσουν τις 21 ελληνικές έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, στη χώρα διεξήχθη και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες επίσης μπορούν να καθορίσουν το πόσο ακόμη θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας η υπάρχουσα κυβέρνηση συνασπισμού» γράφει η «WSJ». Τέλος, σχολιάζει το ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι «το ακροδεξιό κόμμα θα μπει για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 9 – 10%. Η Χρυσή Αυγή, που αρνείται τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με νεοναζιστική ιδεολογία που της αποδίδονται, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές».

Το βρετανικό δίκτυο BBC σημειώνει ότι η αντιμνημονιακή αριστερή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου κερδίζει μεγάλο έδαφος, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας.

Το Reuters αναφέρει ότι «το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα οδήγησε ένα μεγάλο κύμα θυμού απέναντι στη λιτότητα κερδίζοντας τις ευρωεκλογές στη χώρα, χωρίς όμως να βγάλει νοκ-άουτ την κυβέρνηση Σαμαρά». «Στο πρώτο εκλογικό τεστ από το 2012, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της χώρας, οι ψηφοφόροι “τιμώρησαν” τον Σαμαρά για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επέβαλε ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές της» προσθέτει το πρακτορείο.

Το Associated Press τονίζει ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με διαφορά περίπου 3,5% από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αντιτίθεται σθεναρά στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010, σημείωσε μία σημαντική νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα, κερδίζοντας την Περιφέρεια Αττικής» προσθέτει το πρακτορείο.

Παράλληλα, στο άρθρο του κάνει εκτενή αναφορά στο ποσοστό 9,4% που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα, παρότι ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς και βουλευτές της «έχουν προφυλακιστεί για εγκληματικές πράξεις που περιλαμβάνουν εμπρησμούς, εκφοβισμούς μέχρι και δολοφονίες». «Η νεοναζιστική οργάνωση, που στις ευρωεκλογές του 2009 είχε λάβει λιγότερο από 0,5%, τώρα θα στείλει τρεις εκπροσώπους της στην Ευρωβουλή» επισημαίνει.

«Προειδοποίηση προς τον Σαμαρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα» σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

«Το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτος στις εκλογές για την Ευρωβουλή, χωρίς ωστόσο αρκετό ποσοστό ώστε να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η ευρωπαϊκή ψήφος σε συνδυασμό με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα θεωρείται ένα τεστ για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού. Ενώ ο Σαμαράς προήδρευσε της επιστροφής της χώρας στις αγορές, οι επιπτώσεις της εξαετούς ύφεσης παραμένουν εμφανείς στη χώρα, όπου πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι» αναφέρει. Όσον αφορά στη Χ.Α., το Bloomberg σχολιάζει ότι «η εθνικιστική Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής της οποίας και πέντε βουλευτές της βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαισιώθηκε στην τρίτη θέση, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές».

Η βρετανική «Telegraph» επικεντρώνεται περισσότερο στα ποσοστά που έλαβε η Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι οι ακροδεξιοί μπαίνουν στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά, συγκεντρώνοντας το 9-10% της προτίμησης των Ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Το κόμμα, που αρνείται τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές, σημειώνει η εφημερίδα. Το ίδιο και το Focus News, που σχολιάζει στο άρθρο του περισσότερο τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «το κόμμα των νεοναζί είναι τρίτο, παρά την έρευνα -που είναι σε εξέλιξη- για εγκληματική οργάνωση και το γεγονός ότι ο αρχηγός και μέλη του κόμματος είναι στη φυλακή».

«Η ριζοσπαστική Αριστερά κερδίζει στην Ελλάδα» τιτλοφορεί άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Die Welt». «Ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα είναι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 26% των ψήφων σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και προηγήθηκε του συντηρητικού κόμματος της κυβέρνησης, της ΝΔ, η οποία έλαβε κάτι λιγότερο από το 23%. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε καλά ποσοστά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα, η «Die Welt» αναφέρεται στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, η οποία αποδεικνύεται «εκπληκτικά ισχυρή», αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν του ότι βρίσκεται εν μέσω ποινικής διαδικασίας εναντίον της, συγκεντρώνοντας ποσοστό κοντά στο 10%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης