Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η Δικαιοσύνη όσον αφορά την υπόθεση του σκανδάλου της SIEMENS. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εφετών διαχωρίζει τη δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Αναστάσιο Μαντέλη, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος παραγραφής για τις ερευνώμενες ποινικές ευθύνες περί των «μαύρων ταμείων» της SIEMENS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο έκανε άμεσα δεκτό το σχετικό αίτημα των ειδικών ανακριτών της υπόθεσης για διαχωρισμό της δικογραφίας στο σκέλος που αφορά την εμπλοκή του πρώην στελέχους της κυβέρνησης Σημίτη στην έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Εξέδωσε, μάλιστα, βούλευμα με το οποίο διαχωρίζει την εν λόγω υπόθεση καθώς υπάρχει -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- «άμεσος κίνδυνος παραγραφής ορισμένων αδικημάτων».

Οι κατηγορίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κατηγορείται για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, συνδρομή στην παραπάνω πράξη κατʼ εξακολούθηση και για παθητική δωροδοκία.

Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, αφορούν το ποσό των 450.000 χιλιάδων μάρκων που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός από τη SIEMENS ως «προεκλογική χορηγία».

Το επίμαχο ποσό, που φέρεται να αφορά την έγκριση της επίμαχης σύμβασης μεταξύ του ΟΤΕ και της SIEMENS, εμβάστηκε τμηματικά, με πρώτο έμβασμα ύψους 200.000 μάρκων το 1998 και το δεύτερο 250.000 το 2000. Τα χρήματα είχαν αποσταλεί σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα που έφερε τον κωδικό «Α. Rocos» τον οποίο φαίνεται να είχε ανοίξει ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης.

Για την ίδια υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες, μεταξύ άλλων, ένας στενός συνεργάτης του κ. Μαντέλη αλλά και ο γενικός Διευθυντής της ελληνικής SIEMENS, της περιόδου 2003- 2003, Ηλίας Γεωργίου.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης