Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ανακοίνωση μετά το τέλος του Συμβουλίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που ολοκληρώθηκε στις 18.30 το απόγευμα του Σαββάτου στο προεδρικό μέγαρο με κύρια θέματα το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εγκλωβισμένοι γύρω από το ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί σε κλίμα δυσπιστίας αλλά και ενώπιον των ευθυνών τους, διαπίστωσαν μετά από συζήτηση σε υψηλούς τόνους το απόλυτο χάσμα ως προς το καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού, καθώς τορπιλίστηκε ο διάλογος.

Το πικρό ποτήρι του ασφαλιστικού ξεκαθάρισαν οι αρχηγοί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να το πιει μόνος του. Ήταν τόσο έντονα τα πυρά που δέχθηκε ο πρωθυπουργός και τόσο οξείες οι επικρίσεις που ακούστηκαν για την καταστροφική πολιτική που έχει ακολουθήσει και το επώδυνο για το λαό πρόγραμμα που έχει υπογράψει που ο Αλέξης Τσίπρας οργισμένος τους έριξε πίσω το μπαλάκι των ευθυνών. «Έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις; Αν δεν συνυπογράψετε την κοινή ανακοίνωση, θα είναι σαν να θέλετε τη μείωση των συντάξεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας τους πρότεινε να υπογράψουν ένα κοινό κείμενο με το οποίο θα στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Προηγουμένως τους είχε ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για το τι ζητούν οι δανειστές και ζήτησε ενιαίο μέτωπο που θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στον αγώνα για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού, της διασφάλισης της βιωσιμότητάς του και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το ασφαλιστικό, όχι κατ ανάγκη από βουλευτές αλλά από επιστήμονες και τεχνοκράτες που θα προτείνουν τα κόμματα με στενό ορίζοντα εργασίας, καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που οδήγησαν σε ένα καταστροφικό σήμερα, ενώ στο πλαίσιο των πιέσεων που άσκησε φέρεται να είπε πως αν δεν συναινέσουν ως προς το ασφαλιστικό θα είναι σαν να συμφωνούν να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις.

Ποιος φοβάται τον διάλογο, φέρεται να ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τους πολιτικούς αρχηγούς. Η προσπάθειά του όμως δεν έφερε αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Γιάννης Πλακιωτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης είπαν κατηγορηματικά «όχι».

Οι αρχηγοί δεν δέχθηκαν να υπογράψουν ένα κοινό κείμενο για μείωση των συντάξεων, καθώς όπως τόνισε ο μεταβατικός αρχηγός της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης θα ήταν πολιτικά απρεπές να υπογραφεί ένα κοινό κείμενο για το ασφαλιστικό όταν η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές και έχει δεσμευτεί για 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το ασφαλιστικό.

Επί της ουσίας άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν αρνητικά στο αίτημα του Τσίπρα για σύσταση διακομματικής επιτροπής σχετικά με το ασφαλιστικό, ενώ υπήρξαν διαφορετικές φωνές (ΝΔ) για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Οι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών

Οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του Δημήτρη Κουτσούμπα, που δεν δέχθηκε να συμμετάσχει και του Νίκου Μιχαλολιάκου, έφτασαν λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στο Μαξίμου.

Ένταση στο περιθώριο του Συμβουλίου

Ένταση υπήρξε κατά την έναρξη του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ανάμεσα στην εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη και τους εκπροσώπους της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν η κ. Γεροβασίλη άρχισε να ενημερώνει τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους για τα θέματα συζήτησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Τότε παρενέβη ο κ. Κουμουτσάκος και απευθυνόμενος στην κ. Γεροβασίλη της είπε «είναι ντροπή αυτά που κάνετε» κατηγορώντας την παράλληλα για απόπειρα χαλιναγώγησης των ανθρώπων του Τύπου. Στο συμβάν επενέβη με τη σειρά του και ο Τέρενς Κουίκ.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης