Στην πιο δραματική συνεδρίασή του για το μέλλον της Ελλάδας oδηγήθηκε το Σάββατο το Εurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με συνοπτικές διαδικασίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πίεζε προκειμένου να λάβει την παράταση, ώστε να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Eurogroup απέρριψε το αίτημα της Aθήνας. Η εισήγηση του Euroworking Group, άλλωστε, ήταν να μη γίνει δεκτό.

Το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίασή του και συγκλήθηκε εκ νέου χωρίς την ελληνική αποστολή, δηλαδή με απόντες τους κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με γερμανικά πρακτορεία ειδήσεων, οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν το «plan b» για την Ελλάδα.

H επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:

Το ανακοινωθέν στα ελληνικά

«Από τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου του Eurogroup για την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επείγουσα κατάσταση, οι θεσμοί υπέβαλαν μια συνολική πρόταση που είχε προϋποθέσεις κάνοντας χρήση της ελαστικότητας.

» Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, διακόπτοντας μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιουνίου.

» Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοικτό έως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.

» Το Eurogroup λαμβάνει υπ’ όψιν του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της Ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA.

» Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

[1] (Το κείμενο) υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του Eurogroup πλην της Ελλάδας

Ντάισελμπλουμ: «Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη»

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα συνεχιστεί χωρίς τον κ. Βαρουφάκη, ώστε να συζητηθούν οι επιπτώσεις από τα νέα δεδομένα.

«Εξεπλάγην αρνητικά από τη χθεσινή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της Ευρωζώνης εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί. Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ. Θα συνέλθουμε εκ νέου για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης. Απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα. Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω πώς περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να επιβιώσει με τέτοιες καταστάσεις. Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να παρέμβει στους κινδύνους που θα προκύψουν. Οι Έλληνες έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Bαρουφάκης: «Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης»

Από τη μεριά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης. Όσον αφορά στην απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για επέκταση του προγράμματος κατά λίγες εβδομάδες, είπε ότι είναι κάτι που κάνει «μόνιμο κακό, μόνιμη ζημία» στην αξιοπιστία του Eurogroup, εγείροντας και θέμα για τη «δημοκρατικότητα της λειτουργίας του». «Η πρόταση είναι μη βιώσιμη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα περνούσε από την ελληνική Βουλή, προσθέτοντας ότι το Eurogroup πρέπει να βελτιώσει την πρότασή του προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, είπε ότι θα αφορά στην έγκριση ή την απόρριψη των προτάσεων των θεσμών. «Εάν αυτές βελτιωθούν, τότε θα προτείνουμε στον ελληνικό λαό να τις υπερψηφίσει» δήλωσε.

Παράλληλα, απέρριψε τη σύνδεση του δημοψηφίσματος με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Το ερώτημα είναι απλό: θέλετε να συμφωνήσουμε σ’ αυτήν την πρόταση; Ναι ή όχι;» εξήγησε…

Τι ζητούσε ο Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να είχε δηλώσει στο Reuters ότι θα ζητούσε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δοθεί παράταση «λίγων εβδομάδων» για να διευκολυνθεί το δημοψήφισμα, σύμφωνα με αναφορές ξένων μέσων.

Ο Έλληνας υπουργός είχε εκφράσει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να φθάσει σε γρήγορη συμφωνία με τους πιστωτές.

Φέρεται επίσης να δήλωσε ότι η πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου εξαρτάται από την ευελιξία των δανειστών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είχε ζητήσει την επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα για να πληρωθεί την Τρίτη το ΔΝΤ.

Στιγμιότυπα από το Eurogroup:

Διαβάστε παρακάτω όλες τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup:

Δηλώσεις Λαγκάρντ κατά την είσοδό της στο Eurogroup

Σόιμπλε: «Η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις»

Σουλτς: Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον λαό να αποδεχθεί την χρηματοδότηση των θεσμών

Nτάισελμπλουμ: Η κατάσταση είναι θλιβερή

Μοσκοβισί: Τo Εurogroup πρέπει να εξετάσει αν η συμφωνία παραμένει εφικτή

Φάιμαν: «Διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή»

Στουμπ: «Το σχέδιο Β έχει γίνει σχέδιο Α»

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης