Δραματικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να μη δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση την παράταση του τρέχοντος προγράμματος που ζητούσε, ώστε να γίνει το δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ντάισλεμπλουμ: Θα δούμε βήμα-βήμα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οι πιθανότητες να υπάρξει μια αρκετά καλύτερη συμφωνία είναι περιορισμένες«Το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη, όσο λυπηρό κι αν ακούγεται» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου κατά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup.

Λίγο πριν από τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου, το Eurogroup διεκόπη και θα συνέλθει εκ νέου χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Ο Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί χωρίς την ελληνική πλευρά προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα επιτευχθεί η θωράκισή της Ευρωζώνης απέναντι στα ελληνικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε: «Θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα, εάν η απάντηση είναι “όχι”. Λυπάμαι για τις επιλογές της ελληνικής πλευράς. Εμείς διασφαλίζουμε ότι θέλουμε να εργαστούμε ώστε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης. Έχουμε μια συμφωνία, ήδη έχει παραταθεί τέσσερις μήνες. Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Πρέπει, όμως, να το πιστεύει αυτό η ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Είμαι στενοχωρημένος για τους κινδύνους που επιφυλάσσει το μέλλον. Θα δούμε βήμα-βήμα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οι πιθανότητες να υπάρξει μια αρκετά καλύτερη συμφωνία είναι περιορισμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος επιβεβαίωσε αυτό που είχε πεί νωρίτερα κοινοτικός αξιωματούχος, ότι δηλαδή ήταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη βελτίωση της πρότασης των θεσμών, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για το δημοψήφισμα. «Η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε τις βελτιώσεις και αποχώρησε από τη συζήτηση και αργότερα μάθαμε γιατί», είπε.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης