Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις για εμπλοκή πολιτικών σε σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να έρχεται εκ νέου στην επικαιρότητα μέσω δικογραφίας που έφθασε στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Βατοπεδίου μέσω αναφοράς του επίκουρου εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ποινική δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013 έπειτα από ανώνυμη καταγγελία μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο πρώην υπουργός Οικονομικών συνδέεται με την ανάκληση της αποδοχής της υπ. Αριθμ. 312/2009 γνωμοδότησης της Ολομέλειας του ΝΣΚ για την επιστροφή των προς ανταλλαγή ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου στο Δημόσιο με τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα.

Η απόφαση αυτή είχε γίνει αρχικά αποδεκτή από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, πριν δηλαδή αναλάβει τα ηνία ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη συνέχεια αποφάσισε να ανακαλέσει με… πλάγιο τρόπο την πρόταση για την ανταλλαγή εκτάσεων του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο του κ. Δραγάτση διαβιβάστηκε από το γραφείο του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 2 Ιουνίου, δηλαδή δύο ημέρες προτού κλείσει η Βουλή, και προωθήθηκε στις 12 Ιουνίου από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Εκεί, αφού πήρε αριθμό πρωτοκόλλου στις 19 Ιουνίου, διαβιβάστηκε στις 26 Ιουνίου στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής όπου και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου μια ημέρα αργότερα στις 27 Ιουνίου.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών λοιπόν μπαίνει η απόφαση του Γ. Παπακωνσταντίνου να ανακαλέσει στις 16 Φεβρουαρίου 2010 τη σχετική γνωμοδότηση για την υπόθεση Βατοπεδίου, μόλις πληροφορήθηκε την έναρξη διαδικασίας εκτέλεσής της. Ειδικότερα, η πλειοψηφία του ΝΣΚ είχε προτείνει την αποδοχή υπό όρους της -από 9/12/2008- πρότασης της Μονής Βατοπεδίου, η οποία δήλωνε πρόθυμη να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο όσα ακίνητα είχαν δοθεί για τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα και βρίσκονταν ακόμη στην κατοχή της, καθώς και το τίμημα όσων από αυτά μεταβίβασε σε τρίτους.

Παράλληλα, η Μονή ξεκαθάριζε ότι το ζήτημα της κυριότητας της λιμνοθάλασσας και των παραλίμνιων εκτάσεων θα λυθεί στα δικαστήρια. Ο τότε υπουργός Οικονομικών αιτιολόγησε την απόφασή του, επισημαίνοντας πως «το Δημόσιο δεν συναλλάσσεται ούτε συμβιβάζεται με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο για τα προφανή και αδιαμφισβήτητα δικαιώματά του».

Διαβάστε επίσης:

Έξι δικογραφίες στη Βουλή, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014, 16:14

Νέα έρευνα για το Βατοπέδι, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013, 19:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης