Την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής καταγράφει η πέμπτη ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέτρηση διεξήχθη σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τους χρήστες του διαδικτύου που εθελοντικά έχουν ενταχθεί στην Data Base της zougla.gr που αριθμεί 8.000 άτομα. Σε αυτό το σκέλος συμμετείχαν 1038 ψηφοφόροι άνω των 18 ετών. Το δεύτερο σκέλος αφορά τους χρήστες του διαδικτύου που αυθόρμητα εισήλθαν και ψήφισαν στην ανοικτή ψηφοφορία. Πρόκειται για 28.557 άτομα.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ψηφοφόροι – χρήστες του διαδικτύου απάντησαν στο ίδιο ερωτηματολόγιο κατά την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, δηλαδή από το απόγευμα της Τρίτης, 12 Ιουνίου, έως και το μεσημέρι της, Πέμπτης 14 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών τα επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα με την οποία συνεργάζεται η zougla.gr και σταθμίστηκαν στη βάση των δημογραφικών standards που ισχύουν, καθώς και στη βάση των επιλογών των ψηφοφόρων κατά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Πρώτο σκέλος- 1038 ψηφοφόροι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Νέα Δημοκρατία βλέπει ως πρώτο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου το 54,2% των συμμετεχόντων στη μέτρηση ενώ το 38,4% βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το διάγραμμα που ακολουθεί καταγράφει την λεγόμενη παράσταση νίκης για τις εκλογές της Κυριακής.

Συμπεράσματα από την μετάδοση της βιαίας τηλεοπτικής σκηνής από το στούντιο του ANT1.

Επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για το πρωτόγνωρο επεισόδιο που έλαβε χώρα μεταξύ του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη και των Λιάνα Κανέλλη και Ρένα Δούρου κατά την διάρκεια της πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη. Η ανίχνευση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης επιχειρήθηκε με δύο ερωτήσεις.

Α) Ο ψηφοφόρος ερωτάται αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τέτοιες συμπεριφορές ή αν του είναι αδιάφορο. Το γράφημα που ακολουθεί καταγράφει τις απαντήσεις με το 70% να απαντά ότι διαφωνεί με αυτές τις συμπεριφορές και το αξιοσημείωτο 16% να απαντά ότι συμφωνεί.

Β) Με το επόμενο ερώτημα επιχειρείται η ανίχνευση των προθέσεων των ψηφοφόρων έναντι της ίδιας της Χρυσής Αυγής και των εκλογέων που την ψήφισαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Το 32% που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει πως το βίαιο αυτό επεισόδιο συνέβαλε στην αλλαγή της εκλογικής στάσης του και πως δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν αυτό το κόμμα.

Το 20,2% δηλώνει πώς το επεισόδιο δεν έχει επηρεάσει τις επιλογές του ενώ το 18,3% δηλώνει πώς θα ξαναψηφίσει Χρυσή Αυγή. Τέλος ένα 6,3% δηλώνει πως το επεισόδιο το έπεισε να επιλέξει Χρυσή Αυγή στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Συμπερασματικά δηλαδή, η πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται πολιτικά στον χώρο της Χρυσής Αυγής και των όμορων ακροδεξιών χώρων, είτε δεν επηρεάστηκε από το βίαιο συμβάν, είτε ξαναψηφίζει Χρυσή Αυγή, είτε το συμβάν προτρέπει να ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Το συμπέρασμα αυτό θα πρέπει αναμφισβήτητα να προβληματίσει τόσο τους ειδικούς, όσο και τους πολιτικούς και τηλεοπτικούς παράγοντες.

Αξιολόγηση πολιτικών προσώπων

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται ως προς την καταλληλότητα διακυβέρνησης της χώρας. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με τον «Κανένα» να συγκεντρώνει ένα σοβαρό ποσοστό αν και αισθητά μειωμένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της τάξης του 19,9%.

Πρόθεση ψήφου

Με διαφορά τριών περίπου ποσοστιαίων μονάδων προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με την Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Αξιοσημείωτη η ενίσχυση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την μέτρηση αυτή απώλειες καταγράφει η Δημοκρατική Αριστερά την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει μία αξιοσημείωτη σταθερότητα. Τα ποσοστά της Δημιουργίας Ξανά και του ΛΑΟΣ καθώς και των Οικολόγων προσδίδουν αισιοδοξία στα κόμματα αυτά για την είσοδο τους στη νέα Βουλή. Οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 6,3% ενώ η αποχή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Πολύ χαμηλό και το ποσοστό των άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων όσο και το ποσοστό εκείνων που ψηφίζουν άλλο κόμμα από τα αναγραφόμενα στο γράφημα.

Συσπειρώσεις – διαρροές

Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατία έχει φθάσει το 81,4% με το μεγαλύτερο ποσοστό διαρροών ψηφοφόρων της (8,2%) να κατευθύνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ,στοιχείο αξιοσημείωτο επίσης.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο χαμηλότερη και φθάνει το 80.1% με μικρά ποσοστά διαρροών.

Τέλος το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει την μικρότερη από τα τρία κόμματα συσπείρωση με ποσοστό 72,6% και αξιοσημείωτη διαρροή η οποία και επιμένει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα του Β σκέλους της μέτρησης στην οποία ψήφισαν 28.557 άτομα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης