Η πολιτική «τρικυμία» που προκλήθηκε από τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που περιλαμβάνονται στις σελίδες του νέου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη δεν αποκλείεται να αναδειχτούν σε μια πρώτης τάξης διαφημιστική ευκαιρία για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας μας. 

​Στο νέο του βιβλίο «Adults in the Room» [σ.σ. Ενήλικες στο δωμάτιο] o Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2015 κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Στο νέο του βιβλίο «Adults in the Room» [σ.σ. Ενήλικες στο δωμάτιο] o Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφει το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2015 κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα που μεταφέρει είναι χαοτική και για άλλη μια φορά ισχυρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας του ανέθεσε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «καυτοί» διάλογοι 

Ορισμένοι από τους διαλόγους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει μεταφρασμένο στα ελληνικά τον Σεπτέμβριο, αφορούν τις ανταλλαγές του με τον πρωθυπουργό ενώ, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» ο Γιάνης Βαρουφάκης αφιερώνει σελίδες του βιβλίου του και για τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Γιώργο Σταθάκη, τον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τον Πάνο Καμμένο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι από τους διαλόγους 

Τσίπρας: «Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης. Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό» 

Βαρουφάκης: «Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται παράλληλα πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε πως υπάρχουν 16 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος ειπώθηκαν τα εξής:

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δις ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;
Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.
Τσίπρας: Όταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.
Φλαμπουράρης: Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά.
Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ…

Η «ανταλλαγή» το βράδυ του δημοψηφίσματος 

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» αναφέρει ο Βαρουφάκης και παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι». 

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός λέγοντας πως πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι.

Τότε ο Τσίπρας φέρεται να του είπε: «Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα… Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν».

«Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε. Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό» εξηγεί στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός και λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως θα διώξει τον Στουρνάρα με τις κλωτσιές. 

Σάλος με τις αποκαλύψεις 

Οι αποκαλύψεις για το «Γουδή», το «Plan X» έχουν ήδη προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. 

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «οφείλει να πάψει να σιωπά» ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα σχέδιο εξόδου από το ευρώ». 

​Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «οφείλει να πάψει να σιωπά» ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα σχέδιο εξόδου από το ευρώ» «Οι κκ Βαρουφάκης και Λαφαζάνης περιέγραψαν με σαφήνεια τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και ισχυρίζεται: «Αν αυτά υλοποιούνταν έως το τέλος, η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, θα διερευνηθούν από Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας».
 
Η ανακοίνωση καταλήγει με επίθεση στην κυβέρνηση: «Οι πολίτες το απαιτούν, καθώς συνειδητοποιούν ότι εκείνοι πληρώνουν για πολλά χρόνια τα σπασμένα μιας ιδεοληπτικής και ανίκανης κυβέρνησης». «Πυρά» εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνης και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, που σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορία». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση από το Ποτάμι. «Ο κ.Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ.Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας. 

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, μέσα από tweet του. 

«Ο Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες αλλά ψεύτης δεν είναι. Το ‘15 αγγίξαμε το χάος. Φωνάζαμε αλλά οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ακούσουν. Τώρα;» έγραψε χαρακτηριστικά. «Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ο κ. Βαρουφάκης», υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επεξεργαζόταν, με πραξικόπημα, σχέδιο Β, την Ελλάδα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνθήκες πλήρους καταστροφής και ανθρωπιστικής κρίσης» και ολοκληρώνει λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν επιτρέπεται άλλο να κρύβεται. Οφείλει να τοποθετηθεί και να δεχθεί τώρα εξεταστική στη Βουλή».

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ 

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντήσει στα «πυρά» της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του στρέφεται εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη και τονίζει ότι η πολιτική «δεν είναι κουτσομπολιό». 

«Ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.  

Σχολιάζει δε, σκωπτικά ότι ο πρώην υπουργός «έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του», δηλαδή, «τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού». Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρεται ως «βίπερ» στο βιβλίο του -αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν σε μερίδα του σημερινού Τύπου- και του εύχεται «καλές πωλήσεις» στο «νέο του βίπερ».

Διαβάστε επίσης: 


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης