Τους αποκαλυπτικούς διάλογους που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2015, περιγράφει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο βιβλίο του «Adults in the Room».

Οι διάλογοι που είχαν οι δύο άνδρες δημοσιεύονται την Κυριακή στο «Βήμα» και στην «Καθημερινή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει πως όταν ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε πως υπάρχουν 16 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος ειπώθηκαν τα εξής:

  • Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δις ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;
  • Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.
  • Τσίπρας: Όταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.
  • Φλαμπουράρης: Έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά.
  • Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταξύ άλλων σημειώνει πως είχε πει πολλές φορές στον Αλέξη Τσίπρα «αν θες γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά», ενώ χαρακτηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως  «αποστάτη» και «τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδιαφέρον φέρεται να έχουν και οι διάλογοι που πραγματοποιήθηκαν στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος, όπως τους αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής».

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» αναφέρει ο Βαρουφάκης και παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι». «Επιβεβλημένη» χαρακτηρίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν στις αρχές του 2015 ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός λέγοντας πως πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι. Τότε ο Τσίπρας φέρεται να του είπε:

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα… Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν».

«Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε. Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό» εξηγεί στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός και λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως θα διώξει τον Στουρνάρα με τις κλωτσιές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει πολλές φορές στον Αλέξη Τσίπρα «αν θες γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά»

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτηση του Στουρνάρα… και αν χρειαστεί, θα τον σύρω από την κεντρική τράπεζα κλοτσηδόν και ουρλιάζοντας» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Βαρουφάκη όταν « τον Ιούνιο του 2014 όταν ο ίδιος του εξήγησα τα σχέδια στραγγαλισμού της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσα ότι εξυφαίνονταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». 

Σύμφωνα με την αφήγηση Βαρουφάκη ο Νίκος Παππάς υπερακόντισε και πρότεινε «ακόμα πιο δραστικές λύσεις» για την περίπτωση Στουρνάρα.

Οργισμένες αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

«Επιβεβλημένη» χαρακτηρίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα έγιναν στις αρχές του 2015 ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης μετά τη δημοσιοποίηση όσων γράφει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το α’ εξάμηνο του 2015 είναι πλέον επιβεβλημένη» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Λαζαρίδης.

«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα» ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφορικά με όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει».

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ. Βαρουφάκης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι τονίζει: «Παρά το τεχνητό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καθημερινά αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι θέσεις της για την πορεία της χώρας είναι τριτοκοσμικές. Και το μόνο σχέδιο που είχαν ήταν αυτό που αποκαλύπτουν κομμάτι-κομμάτι οι κύριοι Λαφαζάνης και Βαρουφάκης. Της Ελλάδας της δραχμής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης