ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ-ΜΜΕ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Δ.Κ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ώρα πορίσματος για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, έπειτα από ακροαματική διαδικασία εννέα μηνών.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προέρχεται από την Αγροτική ΤράπεζαΣύμφωνα με πληροφορίες, στο εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας που διέρρευσε, περιγράφονται δεκάδες αδικήματα που ξεκινούν από τα χρόνια της κρίσης μέχρι και τις ημέρες μας και τα οποία αφορούν στις δανειοδοτήσεις κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Περιγράφονται στο κείμενο-προσχέδιο πράξεις κακουργηματικές και παραλείψεις για βαριά πλημμελήματα, δηλαδή κακουργηματική απιστία, κακουργηματική απάτη, κακουργηματική ψευδή βεβαίωση, ψευδορκίες και σοβαρές παραλείψεις τραπεζικού δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα κόμματα φαίνεται να καταλογίζονται ευθύνες για διπλές και τριπλές εκχωρήσεις στις τράπεζες της ίδιας κρατικής ενίσχυσης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο της πλειοψηφίας περιγράφονται εκτός από τα όσα ακούστηκαν από εκδότες -επιχειρηματίες για δάνεια με εγγύηση… αέρα, παράνομες συναλλαγές, δανειοδοτήσεις χωρίς εγγυήσεις αλλά και δάνεια που έγιναν… εξοχικές κατοικίες, για υπόγειες μη νόμιμες ενδοομιλικές συναλλαγές κ.λπ.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκεκριμένων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα, την οποία και απορρόφησε η τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, η Πειραιώς έχει χορηγήσει σε κόμματα δάνεια ύψους 240 εκατ., εκ των οποίων τα 220 εκατ. προέρχονται από την «Αγροτική».

Από αυτά, 131,4 εκατ. έχει πάρει η ΝΔ, ενώ 108,1 εκατ. έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ. Άξιο αναφοράς είναι πως τα δάνεια προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ο συντάκτης της οποίας χρησιμοποιεί απλή και λαϊκή γλώσσα.

«Οι σχέσεις της απελθούσας και επί μακρότατο χρονικό διάστημα κυρίαρχης πολιτικής Εξουσίας με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους ιδιοκτήτες των Μέσων καθώς και των τελευταίων με τις Τράπεζες, σχημάτιζαν ένα τρίγωνο με πλευρές εμφανείς, λιγότερο εμφανείς ή και αφανείς.

Αποτελεί πολιτική αφέλεια να περιμένει κάποιος ότι οι περιπτώσεις εμφανών σχέσεων που θα μπορούσε να αποκαλύψει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής θα ήσαν πολλές στον αριθμό.

Η απαίτηση να υπάρξουν μαζικές εξομολογήσεις ικανές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε παραδοχές που θα ενοχοποιούσαν όσους προβαίνανε σ’ αυτές, δεν αξιολογείται ως ρεαλιστική.

Θα ήταν όμως και πολιτική υποκρισία, καταστρατήγηση της εντολής που έλαβε η Επιτροπή από την Ολομέλεια, εάν από την απουσία πληθώρας αποδείξεων, επιχειρούσε κάποιος να συμπεράνει ότι διαπλοκή δεν υπήρξε.

Όσοι συμμετέχουν σε μηχανισμούς πολιτικής και οικονομικής επιρροής από οποιαδήποτε πλευρά και αν δρουν, είτε εκείνη που επηρεάζει είτε εκείνη που δέχεται επηρεασμό, κινούνται στο παρασκήνιο. Πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας, πολλές φορές πέραν αυτής. Οι συμμετέχοντες στους μηχανισμούς επιρροής δεν έχουν λόγο να δημοσιοποιήσουν τη δραστηριότητά τους, μάλλον το αντίθετο είδαμε να γίνεται και μάλιστα συντονισμένα και επίμονα, να καταβάλλεται δηλαδή προσπάθεια παρασιώπησης και συσκότισης προκειμένου να μην πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός σε όλη την έκτασή του το φαινόμενο της διαπλοκής.

Παρ’ όλ’ αυτά καταγράφηκαν μαρτυρίες με τις οποίες, όπως θα έλεγε κανείς, “η κουρτίνα σηκώθηκε”, ήλθαν στο φως συγκεκριμένες πληροφορίες που αποκαλύπτουν την ύπαρξη αλλά και την έκταση του φαινομένου της διαπλοκής στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός των μαρτυριών αυτών με την ψυχρή και αμείλικτη λογική των αριθμών και των από άλλες πηγές, κυρίως τις έγγραφες, αποδεδειγμένων γεγονότων, φωτίζει, είμαστε σίγουροι, επαρκέστατα αυτή τη δυσάρεστη όσο και διαχρονικά επιζήμια πλευρά του δημόσιου βίου της Ελλάδας.

Δεν διαφεύγει ότι ενδεχομένως τα κίνητρα αυτών των αποκαλύψεων ήσαν προσωπικά, ανταγωνιστικότητας, εκδίκησης ή και υπολογισμού. Εκείνο που ενδιαφέρει όμως είναι η συνολική εικόνα. Το ότι για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της χώρας υπήρξαν τόσες μαζεμένες δημόσιες παραδοχές για την ύπαρξη και τη δραστηριότητα αυτού τριγώνου διαπλοκής», τονίζεται.



Οι διαρροές και οι διαψεύσεις

Προσπάθεια να μαζέψει τα όσα ευτράπελα συνέβησαν με την διαρροή του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τώρα η κυβέρνηση μετά το πρωτοφανές αλαλούμ που δημιουργήθηκε.

Με καθυστέρηση αρκετής ώρας διέψευσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας από το διαδίκτυο, σύμφωνα με τα οποία στο επίσημο εισηγηματικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες που συνιστούν ποινικό αδίκημα κακουργηματικής απιστίας προς το Δημόσιο.

Ο κ. Μπαλωμενάκης διέψευσε κατηγορηματικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του ότι στο προσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει τέτοια αναφορά.

«Υπήρχαν πολλά προσχέδια που είχαν συντάξει τα μέλη της Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα. Υπήρχαν διάφορες προτάσεις. Σε μία από αυτές υπήρχε και η αναφορά αυτή. Όμως απαλείφθηκε γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη. Στο επίσημο πόρισμα δεν υπάρχει. Κάνουμε μια προσπάθεια να συνθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των κομμάτων», δήλωσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

H επίμαχη αναφορά στο έγγραφο που κυκλοφόρησε:

Τελικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Σ. Λάππας τονίζει ότι η εισήγηση δεν αποτελεί και το επίσημο πόρισμα και πως δεν υπάρχει πρόθεση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής όσον αφορά τις παραπάνω καταγγελίες.

Ο κ. Λάππας ήταν ιδιαίτερα κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν υπάρχουν ούτε καν πολιτικές ευθύνες σε κανένα πολιτικό πρόσωπο για πράξεις ή παραλείψεις σχετικά με τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Αντιθέτως είπε –χωρίς να προσδιορίσει ούτε καν να φωτογραφίσει πρόσωπα- ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για χορηγήσεις δανείων τόσο σε κόμματα όσο και σε ΜΜΕ. Ενώ εξαπέλυσε επίθεση σε χρεοκοπημένα ΜΜΕ με πάμπλουτους ιδιοκτήτες και στα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 400 εκ ευρώ τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Το ΚΚE και η Χρυσή Αυγή θα καταθέσουν δικά τους πορίσματα, ενώ η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. Το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας παραδόθηκε στα κόμματα, προκειμένου να το μελετήσουν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, ενόψει της κατάθεσης του τελικού πορίσματος την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Μια Βουλή, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει αν ανοίγει ή κλείνει η πόρτα της προανακριτικής επιτροπής…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης