LIVE TO AΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΟ ZOUGLA.GR

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σε μια ομιλία με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε στους νέους του κόμματός του, κατά τη διάρκεια του 9ου τακτικού συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ. Στην ομιλία του, όπως αναμενόταν, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε την απάντησή του στη θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός της χώρας, που έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από την κυβερνητική απόφαση για αιφνιδιαστικό λουκέτο στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, προτείνοντας τη σύσταση ευρείας διακομματικής επιτροπής, ακόμα και την ύπαρξη μιας μεταβατικής φάσης στον οργανισμό.

Η πρόταση Σαμαρά για μια «προσωρινή ΕΡΤ» έρχεται να αμβλύνει τις αντιθέσεις εντός της τρικομματικής, καθώς οι δύο εταίροι του κυβερνητικού σχήματος, κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης διαφώνησαν από την αρχή με την εξαγγελία Κεδίκογλου, και φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από το «μαύρο» στη συχνότητα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τρία είναι τα μηνύματα που πέρασε ο πρωθυπουργός κατά την κατακλείδα της ομιλίας του στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. «Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν προς κάθε κατεύθυνση με δυναμική», το πρώτο, το δεύτερο και πιο σημαντικό: «Μπορούμε να βρούμε λύση και να ξεκινήσει ο νέος οργανισμός της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ακόμα και να υπάρξει μια μεταβατική φάση, αλλά θα είναι φυγή προς τα εμπρός». Τέλος, το τρίτο μήνυμα κατά τον πρωθυπουργό είναι: «Δεν διαπραγματευόμαστε τη λαϊκή εντολή για τη νέα Ελλάδα» και τόνισε στο τέλος της ομιλίας  του ότι «σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, τα κόμματα χάνουν τη λάμψη τους και υπερισχύει ένα πράγμα, η πατρίδα».

Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ορισμό επιτροπής ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων. Σε δήλωσή του συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε η επιτροπή αυτή, που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, να συσταθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή που έχει ορίσει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση μπορεί να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και δηλώνει ότι αναμένει «την αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό».

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στους νέους της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι μιλά σε μια συγκέντρωση καρδιάς. Είπε ότι η ΝΔ προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι για να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να τις στηρίξει η κοινωνία. Παράλληλα, τόνισε ότι «κάποιοι έβριζαν την ΕΡΤ ως φασιστική και ο κ. Τσίπρας την έλεγε εργαλείο προπαγάνδας της μνημονιακής κυβέρνησης και τώρα που την φτιάχνουμε τους έπιασε ο πόνος».

«Οι ιδέες μας κοιτάνε το αύριο οι δικές τους προσπαθούν να διασώσουν το χθες», πρόσθεσε σημειώνοντας πως «για να υπερασπιστείς δικαώματα κοινωνίας, πρέπει να καταργήσεις προνόμια λίγων. Η ΕΡΤ ήταν γεμάτη απίστευτα σκάνδαλα που θα τα μάθει ο λαός». Επίσης, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία εμπιστεύεται τους νέους και ανέφερε ότι «σε αυτό το μεταρρυθμιστικό κίνημα ο πυρήνας είναι οι νέοι».

Βενιζέλος – Κουβέλης: Διαφωνούν με Σαμαρά για «μεταβατική ΕΡΤ»

Άμεση ήταν η αντίδραση από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην πρόταση Σαμαρά για «μεταβατική ΕΡΤ» και τη σύσταση ευρείας διακομματικής επιτροπής.

Το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια, η δήλωση του κ. Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σε αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ, σχολίασαν κύκλοι του κόμματος σχετικά με την πρόταση του Πρωθυπουργού για μεταβατικό σχήμα στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε τον ορισμό επιτροπής ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης. Προτείνει ειδικότερα η επιτροπή αυτή, που θα έχει, όπως αναφέρει, προσωρινό χαρακτήρα, να συσταθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή που έχει ορίσει ο υπουργός Οικονομικών. Ο Πρωθυπουργός σημειώνει παράλληλα ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση μπορεί να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και δηλώνει ότι αναμένει «την αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η ΔΗΜΑΡ, σημειώνει ότι δεν έχει τίποτα αλλάξει μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού σχετικά με την ΕΡΤ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί την επανάληψη της πρόταση που υπεβλήθη από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ το μεσημέρι της Παρασκευής. Στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουν στο άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, την λειτουργία της με πλήρες πρόγραμμα, την αναδιοργάνωσή της ενώ θα λειτουργεί και τέλος να αρθεί η πράξη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που της βάζει λουκέτο.

Διαφωνία με την πρόταση Σαμαρά και από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ

Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης» αναφέρει ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Αναλυτικά, το ψήφισμα, που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει:

«Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους για να κρατήσουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και ζωντανή. Με “σύμμαχο” τον πολίτη, τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αντιστέκονται σθεναρά και ακούραστα στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης να «ρίξει μαύρο» στους δέκτες και να φιμώσει τα μικρόφωνα της ΕΡΤ.

»Με την ίδια δύναμη οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση «συναλλαγής» που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα.

»Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά πως κανένας δημοσιογράφος δεν θα ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη επιχείρηση εξαγοράς και στο εμπόριο ελπίδων για ένα μεροκάματο σε μία “μαϊμού” ΕΡΤ.

»Κανένας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, απολυμένος – κατά την κυβέρνηση- εργαζόμενος στην ΕΡΤ, είτε συνάδελφος εκτός ΕΡΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στην “επιχείρηση – σκούπα” του υπουργού Οικονομικών, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις.

»Ο αγώνας για την ανοιχτή ΕΡΤ, με θεσμική κατοχύρωση, διαφανή λειτουργία, ανεξαρτησία, πολυφωνία και εργασιακή αξιοπρέπεια δεν συμβιβάζεται. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας και δεν επιδέχεται εκπτώσεις».

Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013, 20:21

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία Σαμαρά στο 9ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης