Η Αλεξάνδρα Νασιούλα εκθέτει την καινούργια δουλειά της με τίτλο «LE CORPS ET LE SACRÉ», στο μεσαιωνικό αβαείο του 12ου αιώνα της Γαλλικής περιφέρειας Menat (Κεντρική Γαλλία, Auvergne) από τις 19 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011.

Η έκθεση εκτείνεται σε δύο διαφορετικούς και εντελώς ξεχωριστούς χώρους, όπως η παλιά κουζίνα και τα ερείπια της τραπεζαρίας των μοναχών, που ήταν κλειστά, από τη Γαλλική Επανάσταση, το 1789.Τα συγκεκριμένα έργα δημιουργήθηκαν για τον χώρο και λειτούργησαν μαζί του, σε μία σχέση αμφίδρομη, διαλεκτική ως οργανική ανάπτυξη των ερειπίων και ως όλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρουσιάζονται δύο θεματικές ενότητες, η πρώτη με επιτείχια έργα μεγάλων διαστάσεων, που για τη δημιουργία τους η εικαστικός επιλέγει και οικειοποιείται τα μέσα και τις τεχνικές των Μ.Μ.Ε., απαντώντας στην επαναληψιμότητα – καταγραφή – παραμόρφωση, με μία εκ νέου, επανεγγραφή-μαρτυρία.

Επικαιροποιεί το παρελθόν, διαμέσου της συνύπαρξης και αναδίπλωσης εικόνων μνήμης του χθες και γεγονότων του σήμερα. Η επιλογή των τίτλων των έργων-αναφορική και μεταφορική (Λαοκών – Σίσυφος – Ήμουν κι εγώ εκεί κ.ά.) μετατρέπει τον μουσειακό χώρο σε κοινωνικό και λειτουργεί ως κάτοπτρο της ιστορίας στον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα ερείπια της τραπεζαρίας των μοναχών, η εγκατάσταση και η ταυτόχρονη προβολή των ζωγραφικών σωμάτων στο σκελετό του χώρου, που είναι ιστορικά φορτισμένος ως τόπος πολλαπλών σχέσεων, χρήσεων, νοημάτων, πνευματικότητας και επιβίωσης, αναγκαιότητας και βίας (μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε ως σφαγείο), αναδύεται η βιωμένη αλήθεια του, μεταφέροντάς μας από το πραγματικό στο υπερβατικό, σε έναν χώρο ανάστασης-ανάτασης-ιδωμένο ως τόπο ελευθερίας.

Οργάνωση Έκθεσης: Κλεοπάτρα Παυλίδου (Fondatrice et Presidente de l’ association – Auvergue d’ Antan et de demain)

Η έκθεση έχει ξεκινήσει από τις 19 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης