Σε έλεγχο όλων των κατοικιών που υπέστησαν ζημιές προέβησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες τα αρμόδια κλιμάκια ειδικών με επικεφαλής τον διευθυντή του τμήματος Αντισεισμικής Θωράκισης, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστα Σπυράκο, παρουσία και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστου Σταϊκούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της αυτοψίας είναι αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, 300 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, στην ευρύτερη περιοχή όπου οι σεισμοί των τελευταίων ημερών έχουν γίνει αισθητοί, ενώ διαπιστώθηκε αστοχία των κατασκευαστών στη χρήση δομικών υλικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι κτηριακές εγκαταστάσεις που κρίνονται ως ακατάλληλες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.  Ζημιές υπέστησαν 4 εκκλησίες, ενώ αρκετά είναι και τα σχολεία που εμφανίζουν εκτεταμένα προβλήματα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κατασκευή των περισσοτέρων σεισμόπληκτων σπιτιών χρονολογείται πριν από το έτος 1985, δηλαδή τη χρονιά που καθιερώθηκε η νέα νομοθεσία ανέγερσης κτηρίων (αντισεισμικός νόμος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες για τη μετασεισμική ακολουθία και τον αντίκτυπο που θα έχει στα εν λόγω κτίσματα, αναφέροντας ότι εάν συνεχισθεί με την ίδια ένταση, υπάρχει φόβος κατάρρευσής τους.

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr ο κ. Σπυράκος:

Μιλώντας στον τοπικό σταθμό Star Λαμίας, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας προέβλεψε ότι η Φθιώτιδα θα «σείεται» επί δύο εβδομάδες, μετά τον σεισμό των 5,1R της περασμένης Τετάρτης.

Χρυσοχοΐδης: Στο πλευρό των σεισμόπληκτων

Τη διαβεβαίωση πως η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πολιτών που έχουν πληγεί από τους σεισμούς έδωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Φθιώτιδας. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης πέρασε από την Κάτω Τιθορέα, από την Αμφίκλεια και κατέληξε στο Ρεγγίνι.

Τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και πως από την Δευτέρα ξεκινά η δεύτερη φάση της διαδικασίας προκειμένου αποζημιωθούν γρήγορα οι πληγέντες.

Σταϊκούρας: «Θα κάνω ο, τι μπορώ»

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Ως μέλος της κυβέρνησης και ως βουλευτής Φθιώτιδας θα κάνω ότι μπορώ, μέσα στα νόμιμα πλαίσια, να αποζημιωθούν γρήγορα όσοι έχουν πάθει ζημιά».

Aυτοψία στα σεισμόπληκτα

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Αμφίκλειας και των κοντινών περιοχών από τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα που το επιστημονικό προσωπικό του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας φαίνεται να ανησυχεί μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην ίδια περιοχή, ένας εκ των οποίων είχε μέγεθος 4,9 R, οι κάτοικοι περνούν τις νύχτες τους στο ύπαιθρο ενώ μεγάλες αυλές σπιτιών, προαύλια σχολείων και εκκλησιών αλλά και πλατείες γέμισαν με κρεβάτια.

Στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι που έχουν πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και στο δίκτυο ύδρευσης.

Οι έλεγχοι έχουν πλέον επεκταθεί έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, περισσότερα από 12 με 15 χωριά έχουν υποστεί ζημιές. Οι μηχανικοί ωστόσο, αναμένεται να έχουν σαφή άποψη μετά το τέλος της αυτοψίας σε όλα τα κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ζημιές.

Διαβάστε επίσης:

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, 17:20

Σεισμική δόνηση 4,9R στην Αμφίκλεια
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, 14:52

H γη τρέμει στη Φθιώτιδα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013, 19:38

Ισχυρός μετασεισμός στην Αμφίκλεια, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013, 16:50

Eπιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα-Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης