Ανάμεσα στις ελπιδοφόρες ανακοινώσεις για τα χαρακτηριστικά των νέων Windows 8 από την Microsoft, όπως επίσης και την επίσημη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση προς όλους τους χρήστες, δυστυχώς υπάρχουν και άσχημα νέα.

Αυτή τη φορά αφορούν μεν την Microsoft και πιο συγκεκριμένα την έκδοση των Windows 8 για ταμπλέτες που λειτουργούν με κεντρικό τσιπ τεχνολογίας «ARM», αλλά δεν προέρχονται από την ίδια. Τα κακά μαντάτα για τα Windows RT, όπως δηλαδή ονομάζεται η έκδοση για ταμπλέτες με τσιπ ARM (με άλλα λόγια η πλειονότητα, ή καλύτερα, όλες οι ταμπλέτες προς το παρόν και για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα), έχουν πηγή την Hewlett Packard.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η HP, μέσω της εκπροσώπου της Marlene Somsak, ανακοίνωσε την απόφασή της: δεν θα παρουσιάσει καμία ταμπλέτα με τον συνδυασμό Windows 8 (Windows RT) και τσιπ τεχνολογίας ARM. Ο λόγος που οδήγησε σε αυτή τη, σκληρή για την Microsoft, κατεύθυνση την HP, είναι η επιρροή που δέχθηκε η εταιρεία από τους πελάτες της, για τους οποίους το περιβάλλον του συνδυασμού Windows 8 και τσιπ τεχνολογίας x86 της Intel, προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης για το παρόν και το άμεσο μέλλον, προσθέτει η εκπρόσωπος.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των Windows 8 και των Windows RT. Τα Windows 8, όπως και όλες οι εκδόσεις των Windows από τα μέσα των 80s, υποστηρίζουν υπολογιστές (όλων των μορφών, σταθεροί, φορητοί, server κλπ.) με κεντρικό τσιπ τεχνολογίας x86 της εταιρείας Intel (και συμβατών x86 τσιπ, όπως της αυτά της AMD) – έτσι, τα νέα Windows 8 μπορούν να «φορεθούν» από κάθε υπολογιστή που έχουμε στο γραφείο/σπίτι μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, τα τελευταία χρόνια, μια νέα μόδα, που δεν δείχνει να είναι παροδική, απεναντίας έχει ολοένα αυξανόμενη αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό, είναι αυτή των συσκευών τύπου ταμπλέτας. Μάλιστα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο, ότι οι πωλήσεις των ταμπλετών σε 2-3 περίπου χρόνια, θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά αυτές των υπολογιστών.

Έτσι, λογικό είναι η Microsoft να θέλει να εισέλθει επιτυχώς σε αυτή την αγορά, που μέλλεται να αντικαταστήσει το υπάρχον «πρόσωπο» της καθημερινής τεχνολογίας, αντί δηλαδή του φορητού / σταθερού PC ή Mac υπολογιστή, ο μέσος χρήστης θα χρησιμοποιεί μια συσκευή τύπου ταμπλέτας.

Έως σήμερα, η Microsoft έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να παρουσιάσει μια πρόταση ταμπλέτας, αλλά δεν έχει καταφέρει να ελκύσει τις προτιμήσεις των χρηστών. Την συντριπτική εκτίμηση και αντίστοιχα επιλογή των χρηστών για ταμπλέτα, αποτελούν τα iPad (1ης, 2ης, 3ης γενιάς) της Apple, ενώ ακολουθούν έστω και από μακριά, οι πολυάριθμες ταμπλέτες άλλων μεγάλων κατασκευαστών όπως οι Samsung, ASUS, Toshiba, Motorola κλπ.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό έχουν όλες οι ταμπλέτες, ανεξαρτήτως κατασκευαστή: στηρίζονται στην αρχιτεκτονική προγραμματισμού των τσιπ «ARM» και όχι σε αυτή των τσιπ «x86» της Intel. Ο λόγος είναι απλός: τα τσιπ ARM συγκριτικά με τα x86, αποδίδουν περισσότερη «δύναμη» καταναλώνοντας παράλληλα αρκετά λιγότερη ενέργεια. Και επειδή η ενέργεια είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες μιας ταμπλέτας, καθώς η μπαταρία πρέπει να προσφέρει συνεχόμενη λειτουργία τουλάχιστον 8 ωρών και άνω, η πλειονότητα των κατασκευαστών έχει προγραμματίσει / υιοθετήσει ειδικά περιβάλλοντα ή αλλιώς Λειτουργικά Συστήματα, κομμένα και ραμμένα ειδικά για τσιπ ARM – τα κυρίαρχα στην αγορά είναι το Android της Google και το iOS της Apple.

Επιστρέφοντας στην Microsoft, είναι εμφανές λοιπόν, ότι η εταιρεία για να καταφέρει να παρουσιάσει μια ταμπλέτα, που να είναι ανταγωνιστική στο iPad της Apple με την πρωτοκαθεδρία στις πωλήσεις, αλλά και να την προσφέρει στην αγορά ταυτόχρονα με την έλευση των νέων Windows 8, δηλαδή το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα έπρεπε να υποστηρίζουν τα νέα Windows τα δημοφιλή τσιπ τεχνολογίας ARM. Οπότε, η Microsoft, ορθά πράττοντας, κάθισε και προγραμμάτισε από την αρχή, μια νέα και ειδική έκδοση των Windows 8 για τσιπ ARM με την ονομασία «Windows RT», η οποία αισθητικά και λειτουργικά δεν έχει καμία διαφορά στην χρήση από την Windows 8 x86 έκδοση, εκτός από μια.

Τα χιλιάδες προγράμματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τα Windows και που αρκετά από αυτά θα συνεργάζονται με τα Windows 8 x86, δεν είναι καθόλου συμβατά (δηλαδή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν) στα Windows RT – έτσι απλά, ορθά και κοφτά. Από τούδε και στο εξής, οι απανταχού προγραμματιστές, θα πρέπει να προγραμματίζουν ειδική έκδοση των προγραμμάτων τους, ώστε να χρησιμοποιούνται και από τα Window RT.

Ήδη υπάρχει μεγάλη συμμετοχή προγραμματιστών, θα διατεθεί αρχικά ένας σεβαστός αριθμός εφαρμογών μέσω του διαδικτυακού μαγαζιού Windows App Store, ενώ επιπλέον, κάθε νέα ταμπλέτα Microsoft Surface θα έρχεται με δωρεάν εγκατεστημένη την σουίτα εφαρμογών Microsoft Office, η οποία είναι εξ ολοκλήρου προγραμματισμένη για ARM τσιπάκια. Επίσης, η Microsoft Surface ταμπλέτα, αποτελεί την διπλή πρόταση της εταιρείας με δύο μοντέλα, μια ταμπλέτα με Windows RT/τσιπ ARM και μία ταμπλέτα με Windows 8 Pro/τσιπ x86 (αναλυτική περιγραφή: http://www.zougla.gr/technology/article/surface-i-dio-episimes-tampletes-tis-microsoft).

Μήπως αναφέραμε «ταμπλέτα με x86 τσιπ»; Μα φυσικά, καθώς η Intel, όντας και εκείνη στην πολυετή προσπάθεια (αλλά άνευ επιτυχίας έως σήμερα), να αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό τσιπ για φορητά gadget (κινητά / ταμπλέτες) έναντι των τσιπ ARM, φαίνεται τελικά πως ανακάλυψε τον «σωστό δρόμο» παρουσιάζοντας νέα τσιπ x86 ικανά να αποδώσουν πολλή δύναμη, σεβόμενα ταυτόχρονα την μπαταρία της συσκευής. Εκμεταλλευόμενη λοιπόν, την ευκαιρία που παρουσιάστηκε χάρη στην Intel, η Microsoft διαθέτει και ένα μοντέλο ταμπλέτας με Windows 8 Pro και τσιπ x86 Intel, άρα και πλήρη συμβατότητα με την πλειάδα διαθέσιμων προγραμμάτων για την Windows πλατφόρμα.

Κάπου εδώ, αρχίζει και διαφαίνεται η επικινδυνότητα της απόφασης της HP, να μην παρουσιάσει δηλαδή ταμπλέτα με Windows RT και ARM τσιπάκι, παρά μόνο ταμπλέτα με τσιπ x86 Intel.

Όταν την στιγμή που η ίδια η Microsoft επιλέγει να προσφέρει πέραν της ταμπλέτας με τσιπ ARM και περιορισμένης συμβατότητας, μια ταμπλέτα με τσιπ x86 Intel πλήρους συμβατότητας, ενώ παράλληλα η υποστήριξη του συνδυασμού ταμπλέτας Windows RT με τσιπ ARM δεν χαίρει ιδιαίτερης συμμετοχής από τρίτους κατασκευαστές, τότε οι συνθήκες για δεν κρίνονται οι καλύτερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για τη νέα πλατφόρμα.

Και ως γνωστό, οι νέες πλατφόρμες, όπως τα Windows RT σε ταμπλέτες με τσιπ ARM, για να αποκτήσουν μια επιτυχημένη πορεία (αλλιώς: αποδοχή από τους καταναλωτές, κοινώς πωλήσεις), πρέπει να έχουν ισχυρή υποστήριξη από τους κατασκευαστές – εν προκειμένω με ελκυστικά μοντέλα ταμπλετών και ταυτόχρονα, πλειάδα νέων προγραμμάτων.

Η αποχή της HP όμως από αυτή την πλατφόρμα, τουλάχιστον για το παρόν και το άμεσο μέλλον κατά την δήλωσή της, αποτελεί πλήγμα για την προσπάθεια της Microsoft, που ακούει στο όνομα Windows RT σε ταμπλέτες με τσιπ ARM. Κατά πόσο αυτό το πλήγμα θα αποβεί βαρύ, ήπιο ή ακόμα καλύτερα μηδαμινό, θα αποδειχτεί αναμφίβολα από τις προτιμήσεις των χρηστών…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.bloomberg.com/news/2012-06-29/hewlett-packard-will-shun-arm-amid-debut-of-microsoft-windows-8.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης