Στις μέρες τις κρίσης ένα ταξίδι από το «αχ-αχ στο χα-χα»

Γραμμένο από το γιατρό Βελονισμού και Ολιστικής Θεραπευτικής Αλέξανδρο Λουπασάκη ,Δημιουργό του προγράμματος «Ελληνική Κλινική Γέλιου» και συγγραφέα του βιβλίου «Γέλιο , η καλύτερη θεραπεία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της γιορτής που θα κάνουμε την Κυριακή είναι να ενθαρρύνουμε όλους όσους επιθυμούν και είναι έτοιμοι να βαδίσουν και σε άλλους δρόμους αλήθειας, εκτός των προδιεγραμμένων που χαράζει η σοβαροφάνεια.

Η Γελωτοθεραπεία έχει σκοπό να διδάξει τους ανθρώπους, πώς να ξαναθυμηθούν να γελούν ανοιχτά, ιδίως με αυτά που δεν είναι και τόσο αστεία…Στην γελωτοθεραπεία δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν οδηγίες που να ισχύουν εξίσου για όλους τους ανθρώπους. Ο κύριος σκοπός της γελωτοθεραπείας είναι να μας μάθει πώς να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε, χρησιμοποιώντας την ανατροπή, που εμπεριέχει το χιούμορ και το αστείο.

Με λίγα λόγια, πώς να μάθουμε να παίζουμε με τον πόνο μας, χωρίς να ξεχνάμε τις ανάγκες, που έχουμε συνολικά ώς άνθρωποι .Θέλουμε να συναντήθουμε με την ανατρεπτική ματιά, που θα διαβάσει το βιβλίο των γεγονότων, από άλλη γωνία και δίχως α-γωνία. Αυτή την ματιά, μας την διδάσκει η φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων Στωϊκών φιλοσόφων. Αξίζει να θυμηθούμε εδώ, αυτό που έλεγε ο Επίκτητος «Τους ανθρώπους δεν τους ταράζουν τα γεγονότα, αλλά η γνώμη τους για τα γεγονότα.»

Περί ιδιωτικής λογικής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όσα «τραβάμε» δε φταίνε τόσο τα γεγονότα, όσο ο τρόπος που η ιδιωτική μας λογική μεταφράζει αυτά τα δεδομένα. Ο κάθε άνθρωπος ,διαθέτει την δική του λογική , η οποία καθορίζει και το πώς βλέπει, όσα συμβαίνουν γύρω του. Αυτή την προσωπική θέαση του καθενός στην πραγματικότητα, την ονομάζουμε ιδιωτική λογική.

Για να καταφέρουμε λοιπόν να πετύχουμε όσα θέλουμε στην ζωή μας και να πραγματοποιήσουμε τα πιο τολμηρά όνειρα μας , αξίζει να κάνουμε αλλαγές στα δυσλειτουργικά μέρη της ιδιωτικής λογικής μας. Απαραίτητο είναι να αλλάξουμε, τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα μας.

Το γέλιο και το χαμόγελο , μπορούν να λειτουργήσουν σαν καταλύτες για να αλλάξουν, προς το καλύτερο, τα δυσλειτουργικά μέρη της ιδιωτικής λογικής μας. Εάν μπορέσουμε να γελάσουμε ή να χαμογελάσουμε με μια δύσκολη κατάσταση ,τότε μάλλον μπορούμε και να την κατανοήσουμε διαφορετικά . Μια κινέζικη παροιμία ρωτάει : «Έαν κάτι μπορείς να το διορθώσεις, τότε γιατί να στεναχωρίεσαι ; Εάν πάλι, δεν μπορείς να το διορθώσεις, τότε γιατί να στεναχωριέσαι;». Σίγουρα πίσω από αυτές τις ερωτήσεις, υπάρχει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία, ενώ παράλληλα προτείνεται μια ανακουφιστική πρόταση ζωής μέσα από ένα ( πικρό ίσως) χαμόγελο.

Μαγικός Ρεαλισμός

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για τις αιτίες, που οδήγησαν το σημερινό άνθρωπο να (ξε)χάσει το γέλιο του. Πιστεύουμε ότι εν τέλει μιά σημαντική αιτία είναι η σοβαροφάνεια και ο φόβος μήπως, όταν εκθέσουμε την χαρούμενη πλευρά μας δεχτούμε απόρριψη. Ας προσπαθήσουμε να δούμε το γέλιο μας σαν ένα παιδί . Είναι το παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας. Αυτό το παιδί ,χρόνια τώρα το κατηγορούμε , το καταπιέζουμε και το μαλώνουμε. Το μήνυμα που δέχεται διαρκώς είναι : « Πότε θα σοβαρευτείς επιτέλους;». Έτσι, το παιδί γίνεται φοβισμένο, ανασφαλές και χωρίς κρίση. Τότε ο φόβος να εκφράσει το γέλιο του, περιμένει στην γωνία.

Η μαγεία του γέλιου συνίσταται στο οτι μπορεί να αποτελέσει την αρχή της δημιουργίας ενός ολόκληρου κόσμου, μιας άλλης πραγματικότητας αισθητής και όχι υπερβατικής. Ο κόσμος του γέλιου ξεκινάει από το χαμόγελο και μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι την «φώτιση». Τη διαδρομή αυτή θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε μαγικό ρεαλισμό . Χάρις στο γέλιο ,το χαμόγελο και το χιούμορ, η βίωση της πεζής καθημερινότητας μπορεί να ξαναγίνει μια γοητευτική εμπειρία, μια εμπειρία μαγική. Όσοι έχουν υποκύψει στην παραπληροφόρηση της σοβαροφάνειας, ήρθε ο καιρός να μάθουν ότι η ζωή έχει , τουλάχιστον δύο όψεις… Ευτυχώς που η μία είναι ξεκαρδιστική!

Παίζω, άρα υπάρχω ή περι γελωτοθεραπείας

Η ολιστική γελωτοθεραπεία εντάσσεται στο πλαίσιο της ολόπλευρης ιατρικής, δηλαδή της ιατρικής που βλέπει τον άνθρωπο ώς σύνολο -σώμα-νους-συναίσθημα- και αποδίδει μεγάλη σημασία στο τρόπο ζωής. Αυτή μπορεί να συμπληρώσει, με την αισιοδοξία που δίνει το γέλιο, το χαμόγελο ή το χιούμορ μας , οποιαδήποτε θεραπεία της ευρύτερης ιατρικής. Μαθαίνοντας να (χαμο)γελάμε, συμβάλλουμε, κατα ένα μεγάλο ποσοστό , στην καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής μας. Το γέλιο, το χαμόγελο, και το χιούμορ κατέχουν βασιλική θέση στο χώρο της προληπτικής ιατρικής. Καλύτερα να προλαβαίνουμε, παρά να θεραπεύουμε.

Δεν πρέπει εννοείται, να ξεχνάμε οτι το γέλιο μας θα διατηρηθεί ακμαίο και θα μας βοηθήσει σε δύσκολες περιόδους της ζωής μας στο βαθμό που έχουμε φροντίσει για την σωστή «διατροφή» ,σωστή «αποτοξίνωση», σωστή «οξυγόνωση», σωστή «ενυδάτωση» για το σώμα , το νού και το συναίσθημα μας.

Όσο γελάμε, τίποτα δε χάθηκε

Σε αυτήν την συνάντηση μας θα χαρούμε να δημιουργήσουμε ερωτήσεις και απορίες, σε ότι αφορά το κόσμο του γέλιου. Θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις να συναντηθούμε με το παιδί που έχουμε μέσα μας, συνδιάζοντας πρακτικές από το πεδίο του βελονισμού χωρίς βελόνες, την αναπνοή μας, των βιοενεργειακών ασκήσεων και μιας άλλης φιλοσοφοθεραπείας ζωής. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Σημείο συνάντησης στο λόφο του Φιλοπάππου,Θησείο-Αθήνα στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, στη 1 ώρα το μεσημέρι την Κυριακή 3 Μαϊου.

Όσοι πιστοί προσέλθετε!!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης