Οι σοροί δύο ναυτικών περισυνελέγησαν πριν από λίγο από τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαπιέντζα, νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας, όπου το πρωί βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο Πίρι Ρέις, έπειτα από σύγκρουσή του με το φορτηγό πλοίο Κον Σάουθ. Αυτήν την ώρα αγνοούνται οκτώ ναυτικοί.

Τα πτώματα των δύο ναυτικών περισυνέλεξε το πλήρωμα του Κον Σάουθ. Οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε για το περιστατικό περίπου στις 07.00 και διέταξε αμέσως έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν πλοία ανοικτής θαλάσσης, τέσσερα παραπλέοντα σκάφη, ναυαγοσωστικά του Λιμενικού, ένα αεροσκάφος C 130 και ένα ελικόπτερο Σικόρσκι.

Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι καλές, γεγονός που διευκολύνει την επιχείρηση.
Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.
Το χρονικό

Νωρίς το πρωί, κάτω από αδιευκρίνιστες – μέχρι στιγμής – συνθήκες, συγκρούστηκε το φορτηγό πλοίο Κον Σάουθ, με σημαία Αντίγκουα-Μπαρμπούντα και με 16 άτομα πλήρωμα, με το φορτηγό πλοίο Πίρι Ρέις, με σημαία Νήσων Κουκ και με 17 άτομα πλήρωμα, στη θαλάσσια περιοχή 78 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζα, στη Μεθώνη. Το δεύτερο πλοίο βυθίστηκε και μέχρι αυτήν την ώρα έχουν εντοπισθεί μόνο τα επτά άτομα του πληρώματος, τα οποία και έχουν περισυλλεγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κον Σάουθ είχε ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό τη Μάλτα και ήταν άφορτο, ενώ το Πίρι Ρέις μετέφερε λίπασμα από την Άκαμπα και είχε προορισμό την Ουκρανία.

Η επίσημη ενημέρωση του ΥΝΑ

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό σύγκρουσης, στη θαλάσσια περιοχή 87 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, μεταξύ του φορτηγού πλοίου «CONSOUTH» σημαίας Antigua Barbuda, με δρομολόγιο από την Τούζλα Τουρκίας προς τη Μάλτα και 16 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος και του φορτηγού πλοίου «PIRI REIS» σημαίας Cook Islands, με δρομολόγιο από την Ανάμπα Αλγερίας προς την Ουκρανία και 17 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκε εισροή υδάτων στο Φ/Γ «PIRI REIS» με αποτέλεσμα την άμεση βύθισή του. Επτά μέλη του πληρώματος του Φ/Γ «PIRI REIS» διεσώθησαν από το Φ/Γ «CONSOUTH», ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν δύο σοροί, μελών πληρώματος του «PIRI REIS». Αγνοούνται ακόμη οκτώ μέλη από το 17μελές πλήρωμα του φορτηγού πλοίου «PIRI REIS».
Στο σημείο υπάρχουν τέσσερα ακόμη παραπλέοντα πλοία, εκτός από το Φ/Γ «CONSOUTH», που παρέχουν συνδρομή στην έρευνα και διάσωση που διενεργείται στην περιοχή, ένα ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης (SAR) του Πολεμικού Ναυτικού (SH 70), ένα αεροπλάνο στο πλαίσιο της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ ενώ άμεσα απέπλευσαν προς την εν λόγω θαλάσσια περιοχή πλωτά περιπολικά Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Επίσης, στο λιμένα κατάπλου του Φ/Γ «CONSOUTH» πρόκειται να μεταβεί Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.) προκειμένου να διερευνήσει τα ακριβή αίτια κάτω από τα οποία συνέβη το ναυτικό δυστύχημα. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή παραμένουν καλές (άνεμοι εντάσεως 2-3 μποφόρ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης