Τουλάχιστον 281 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν από το τσουνάμι το οποίο προκάλεσε η ηφαιστειακή έκρηξη στην Ινδονησία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι Αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια για τυχόν επιζώντες.

Φόβοι για νέο τσουνάμι

Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Ινδονησίας εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών κοντά στο ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέο τσουνάμι.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν.
Σημειώνεται ότι η Ινδονησία μετρούσε ακόμη τις πληγές της από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που πριν από περίπου τρεις μήνες άφησε πίσω του περισσότερους από 2.000 νεκρούς στην Παλού και γύρω από αυτή, στη νήσο Κελέβη.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, τα οποία σχηματίστηκαν εξαιτίας της σύγκλισης τριών μεγάλων τεκτονικών πλακών (της ινδοειρηνικής, της αυστραλιανής και της ευρασιατικής), βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στην ασιατική χώρα καταμετρώνται τουλάχιστον 127 ενεργά ηφαίστεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης: Οι σημαντικότερες καταστροφές από τσουνάμι μετά το 2004

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης