Το παντζάρι θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής κουζίνας. Γνωρίζετε όμως την διατροφική του αξία; 

Το παντζάρι, έχει ευεργετικές ιδιότητες, αφού συνυπάρχουν μέσα του υδατάνθρακες, φώσφορος, σίδηρος, ιώδιο, θείο, ασβέστιο, μεταλλικά άλατα, βιταμίνη Β.

Καταπολεμά εμπύρετες καταστάσεις, όπως τη γρίπη, τη βρογχίτιδα. Ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας και λειτουργεί ως φυσικό καθαρτικό.Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία.

Ο χυμός του είναι πολύ καλό φάρμακο για προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακά και προβλήματα αρτηριοσκλήρωσης, ενώ καθαρίζει τα νεφρά και τη χολή.

Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η ευεργετική ιδιότητα του παντζαριού οφείλεται και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά άλατα.

Επιπλέον, το παντζάρι θεωρείται πως έχει πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει και έχει την ικανότητα να ρίχνει την πίεση.

Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του παντζαριού και σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται πως σε μια μερίδα παντζαριού περιέχονται πάνω από 2 γρ. φυτικών ινών.

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί πως το παντζάρι είναι πλούσιο και σε κάλλιο. Το κάλλιο είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού.

Πάντα το παντζάρι θα πρέπει να μαγειρεύεται ολόκληρο. Μην το κόβετε και μην το ξεφλουδίζετε, διότι έτσι απελευθερώνεται η χρωστική που περιέχει ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και η γεύση.

Είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες ,αφού το παντζάρι δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση αλλά πολλά ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης