Το βελούδινο αυτό φρούτο με το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και την γλυκιά γεύση έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν ωφέλιμο για την υγεία μας. 

Το βερίκοκο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, B1, B2 και περιέχει β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο αλλά και υδατάνθρακες. Τα φρούτα αυτά βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτένιου.

Αυτό που καθιστά τα βερίκοκα τόσο ωφέλιμα για την υγεία είναι τα άφθονα καροτενοειδή, που περιέχονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα τους και έχουν αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη ρύθμιση του σακχάρου.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, τα βερίκοκα ενδείκνυνται και στην αναιμία.

Τόσο τα ξερά όσο και τα φρέσκα βερίκοκα προλαμβάνουν την εκδήλωση καρκίνου, ειδικά του πνεύμονα και πιθανόν του παγκρέατος που συνδέονται με το κάπνισμα. Το φρέσκο χρησιμοποιείται για την θεραπεία της διάρροιας ενώ το αποξηραμένο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.  Για μέγιστο όφελος, προτιμήστε τα ξερά βερίκοκα που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα φρέσκα.

Επιλέξτε βερίκοκα τα οποία δεν είναι παραμορφωμένα ή ζαρωμένα και αγοράστε μόνο όσα θέλετε να καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες. Πριν τα καταναλώσετε να τα πλύνετε με άφθονο νερό.  

Τα βερίκοκα  μπορούν να γίνει μαρμελάδα, κομπόστα, γλυκό, χυμός και λικέρ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης