Μέχρι τον προσεχή Αύγουστο προβλέπεται από τη σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του δήμου και του εργολάβου να παραδοθεί το έργο αναστήλωσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου των δύο παλαιών αλευρόμυλων στο κέντρο της κωμόπολης Σπηλίου. Η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί για την πραγματοποίηση των εργασιών ανέρχεται με την έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος στο ποσό των 217 χιλιάδων ευρώ.

Ό,τι απόμεινε από τον δεύτερο μύλοΣύμφωνα με την τεχνική έκθεση, προβλέπεται να αναστηλωθούν οι δύο παλαιοί αλευρόμυλοι «και θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος τους, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμοι αλλά και σε θέση να επαναλειτουργήσουν…».

Ο αντιδήμαρχος σε θέματα πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου Γιώργης Τσιγδινός, μιλώντας στο MadeinCreta, χαρακτήρισε μνημεία της νεότερης ιστορίας μας τις δύο επαγγελματικές λειτουργίες που είχαν απόλυτη ταύτιση με την επιβίωση του πληθυσμού και με την αναστήλωση και αξιοποίησή τους αναδεικνύεται πέρα από την «πλατεία της Κεφαλοβρύσης» και ένας άλλος χώρος που είναι και αυτός «σημείο αναφοράς του Σπηλίου».

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο μνημείων παραμένει ακόμη θολό, αφού σε καθένα στα χρόνια λειτουργίας του «υπάρχουν πολλοί μεριδιούχοι», γεγονός που καταδεικνύει τα κέρδη που επεδίωκε η κάθε οικογένεια για την επιβίωσή της.

Το αυλάκι από όπου διοχετεύονταν το νερόΜάλιστα, στους καιρούς της μεγάλης ανέχειας οι μεριδιούχοι θεωρούνταν από τους προνομιούχους του χωριού, αφού ο αριθμός των καλλιεργητών σιτηρών στην ευρύτερη επαρχία και στην επαρχία του Αμαρίου που διευκολύνονταν με μεγαλύτερη άνεση για να αλέσουν τον καρπό τους ήταν υψηλός.
Μια εικόνα της σημερινής κτηριακής κατάστασης των αλευρόμυλων αναφέρεται στην τεχνική έκθεση: «Ο πρώτος αλευρόμυλος διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, τόσο από άποψη κτηριακής υποδομής όσο και από άποψη εξοπλισμού. Από τον δεύτερο μύλο σώζεται μονάχα ένα μικρό τμήμα της τοιχοποιίας του».

Η έκθεση προβλέπει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και αφορά «στην πλακόστρωση του δρόμου μήκους 50 μέτρων που ενώνει τους δύο μύλους, αλλά και τον δρόμο μήκους 100 μέτρων που ενώνει τους μύλους με την κεντρική πλατεία του Σπηλίου», ενώ «θα μετατραπεί ο χώρος πρασίνου που περιβάλλει τους μύλους σε πάρκο αναψυχής».

Πηγή: madeincreta.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης