Η Business Software Alliance (BSA) ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα της διεξαγωγής ελέγχων για χρήση παράνομου λογισμικού από επιχειρήσεις στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, κατεβλήθησαν 3.4 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις προς την BSA ενώ τα έξοδα των ίδιων των επιχειρήσεων για την αγορά των απαραίτητων αδειών χρήσης λογισμικού έφθασαν τα 6.6 εκ. δολάρια χωρίς να συνυπολογίζονται τα δικαστικά έξοδα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατέβαλαν στην BSA περισσότερα από  22,000 ευρώ ($30,000) σε αποζημιώσεις, ενώ οι δαπάνες τους για νομιμοποίηση των αδειών λογισμικού έφθασαν σχεδόν τα 41,000 ευρώ ($53,000), σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση δυσχεραίνει ολοένα αυτές τις καταστάσεις.

Η κα Sarah Coombes, Senior Director, Legal Affairs της BSA δήλωσε σχετικά «Κατά μέσο όρο, η BSA διενεργεί περισσότερες από 30 δικαστικές ενέργειες κάθε μέρα στην περιοχή ΕΜΕΑ. Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός πως με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, τόσες πολλές επιχειρήσεις παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιώντας παράνομο λογισμικό με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κινδύνους που επισύρουν αυστηρές νομικές και οικονομικές συνέπειες επηρεάζοντας την ταμειακή τους ροή.

Τα τελευταία χρόνια, η BSA στην Ελλάδα πραγματοποιεί ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού, στα πλαίσια της προσπάθειας να συμβάλλει στην μείωση του ποσοστού πειρατείας που ανέρχεται στο 58%. Ωστόσο, ο οργανισμός λαμβάνει τακτικά καταγγελίες σχετικά με εταιρίες, ανεξαρτήτου μεγέθους και τομέα δραστηριότητας, που χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό. Οι αναφορές αυτές οδηγούν σε μια συγκεκριμένη νομική διαδικασία ελέγχου, που -στις περισσότερες περιπτώσεις- όπου και πιστοποιείται η χρήση μη αδειδοτημένου λογισμικού, οι ιδιοκτήτες των εταιριών καταβάλλουν απρόβλεπτα μεγάλα ποσά σε νομικά έξοδα, αποζημιώσεις και έξοδα για νομιμοποίηση των αδειών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2008 αποδόθηκε ρεκόρ αποζημιώσεων σχεδόν €160,000 από τις ελληνικές επιχειρήσεις για παράνομα εγκατεστημένο λογισμικό.

Τον Ιούνιο του 2009, η BSA εξασφάλισε την δεύτερη μεγαλύτερη αποζημίωση στην περιοχή ΕΜΕΑ από μια γερμανική επιχείρηση της οποίας  η ζημία  και οι δαπάνες  για νομιμοποίηση των αδειών ξεπέρασαν τα 1.5 εκ. δολάρια. Η περίπτωση αυτή αποδεικνύει τις σοβαρότατες συνέπειες που επισύρει η χρήση παράνομου λογισμικού.

Η BSA λαμβάνει περίπου 100 αναφορές πειρατείας την εβδομάδα σχετικά με επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν λογισμικό χωρίς τις απαραίτητες άδειες χρήσης από φυσικά πρόσωπα, εταιρίες ή  / και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για αυτού του είδους την παράνομη δραστηριότητα. Αναφορές πειρατείας πραγματοποιούνται και στην ιστοσελίδα της BSA www.bsa.org/hellas. Eπίσης, η BSA παρέχει συμβουλές και δωρεάν εργαλεία σχετικά με την διαχείριση πόρων λογισμικού και πληροφορίες για τα τεχνικά, οικονομικά, και νομικά ρίσκα που ενέχει η χρήση  παράνομου λογισμικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης