Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης
Φαρδαίνουν πολύ τα αυτοκίνητα; Ναι! Όλοι έχουμε παρατηρήσει πόσο φαρδύτερες και γενικά μεγαλύτερες είναι οι νέες γενιές των μοντέλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Porsche 911 πρώτης γενιάς δίπλα στην πιο σύγχρονη μορφή της (φωτογραφία άρθρου). Η διαφορά είναι ακόμα πιο χαοτική σε άλλα μοντέλα πόλης, όπως το MINI Cooper.
Θα μπορούσαμε να διαφωνούμε για μέρες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους τα αυτοκίνητα έχουν μεγαλώσει σε μέγεθος. Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι επικεντρώνεται στην ανάγκη να ικανοποιηθεί η απαίτηση των καταναλωτών για περισσότερο χώρο, στην απαίτηση να βελτιωθεί η ασφάλεια με πολύ περισσότερη λαμαρίνα και στην επιθυμία των σχεδιαστών να ακολουθήσουν την τάση «το μεγαλύτερο είναι καλύτερο». Δεν είναι τυχαίο που οι μισές πωλήσεις νέων Ι.Χ. είναι SUV.
Μεγάλωσαν τα αυτοκίνητα αλλά οι θέσεις παρκινγκ έμειναν ίδιες
Τα αυτοκίνητα μεγαλώνουν αλλά οι δρόμοι και θέσεις στάθμευσης παραμένουν στις ίδιες διαστάσεις. Για αυτό ακριβώς το λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο στο Colchester του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισε κονδύλι ύψους 1 εκατ. λιρών (1,1 εκατ. ευρώ περίπου) για την αντιμετώπιση της «παχυσαρκίας» των νέων αυτοκινήτων. Ναι, πρόκειται για ένα ζήτημα που ίσως πολλοί από εσάς έχετε ήδη αντιμετωπίσει: το μέγεθος των θέσεων στάθμευσης απλά δεν αρκεί.
Μιλώντας στο BBC News, ο Martin Goss, υπεύθυνος για τις υπηρεσίες του δημοτικού συμβουλίου του Colchester, τόνισε τα ζητήματα. «Πολλές από τις θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας υπολειτουργούν, απλώς και μόνο επειδή είναι πολύ στενές για τα σύγχρονα οχήματα», είπε.
Οι αναβαθμίσεις θα γίνουν στους χώρους στάθμευσης της πόλης, ενώ εκτός από τη βελτίωση των συστημάτων πληρωμών, των CCTV καμερών και του φωτισμού, οι θέσεις στάθμευσης θα διευρυνθούν, δίνοντας στους οδηγούς αυτοκινήτων την επιπλέον σιγουριά ότι τα οχήματά τους θα χωρέσουν.
Η RAC κατηγορεί την ασφάλεια
Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αυτοκίνητα γίνονται φαρδύτερα είναι η βελτίωση της ασφάλειας. «Το πρόβλημα επικεντρώνεται στο ότι τα σύγχρονα οχήματα είναι φαρδύτερα λόγω της εισαγωγής της τεχνολογίας προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις», σημείωσε ο Simon Williams, εκπρόσωπος της RAC.

