Επιμέλεια: Γιάννης Πετρόχειλος

Ένα από τα πιο εικονικά μοντέλα στην ιστορία της Honda είναι το VFR750R ή πιο γνωστό σε όλους RC30. Η Η RC30 ήταν η πρώτη μοτοσικλέτα παραγωγής με μπιέλες τιτανίου. μοτοσικλέτα παρουσιάστηκε το 1987 στην Ιαπωνία και βγήκε στην παραγωγή σε 5.000 αντίτυπα προκειμένου να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, το οποίο ξεκίνησε την αμέσως επόμενη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μοτοσικλέτα ήταν χειροποίητη και κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο του Hamamatsu με κινητήρα «Big Bang» V4 748 κ.εκ. και τεχνολογία που για την εποχή της ήταν σχεδόν στα όρια του φανταστικού. Από εκείνη την εποχή μέχρι και τις μέρες μας πολλές από τις RC30 έχουν διασωθεί και μάλιστα υπάρχουν λέσχες σε όλο τον κόσμο που διατηρούν τον θρύλο της μοτοσικλέτας ζωντανό.

Η τεχνολογία της RC30 εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν διαστημική!

Η Honda δίνει λύση στο πρόβλημα των γνήσιων ανταλλακτικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι στα ανταλλακτικά της RC30 τα οποία δεν βρίσκεις πλέον εύκολα. Η RC30 διέλυσε τον ανταγωνισμό στο WSBK το 1988 και 1989 με οδηγό τον Fred Merkel.Η Honda ωστόσο, θέλοντας να τιμήσει την εικονική της μοτοσικλέτα, κατασκεύασε μια σειρά από 150 εξαρτήματα της VFR750R (κινητήρα, πλαίσιο, σώμα μοτοσικλέτας και
ηλεκτρονικά συστήματα) προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα των ανταλλακτικών και να συνεχίσει ο θρύλος να ζει. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, καθώς τα αρχικά γνήσια ξύλινα καλούπια είχαν καταστραφεί.

Η Honda, λοιπόν, έπρεπε να σχεδιάσει εκ νέου τα καλούπια βασισμένη στα παλιά σχέδια που είχαν διασωθεί. Με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης, της ψηφιακής τεχνολογίας και της αρχικής ομάδας ανθρώπων που κατασκεύασαν την RC30 (οι περισσότεροι εξηντάρηδες πλέον) τα εξαρτήματα τελειοποιήθηκαν χάρη στα επανασχεδιασμένα καλούπια.

Ο κινητήρας ήταν V4 748 κ.εκ. με απόδοση 118 ίππους στις 11.000 σ.α.λ.

Από τον Μάιο η διάθεση των εξαρτημάτων

Πλέον το πρόγραμμα RC30 Forever της Honda έρχεται και στην Ευρώπη και οι λάτρεις της μοτοσικλέτας θα έχουν πρόσβαση σε 150 γνήσια πλέον εξαρτήματα για να συνεχίσουν να την απολαμβάνουν για πολλά ακόμα χρόνια!

Βίντεο του 1990 με τον Σάκη Σκούρτα να αγωνίζεται με μια Honda RC30 στο Ελληνικό Πρωτάθλημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήρθε το νέο Honda NC750X με πλούσια ηλεκτρονικά και 6 κιλά ελαφρύτερο

Το νέο Honda Vision 110 έρχεται με νέο πλαίσιο και σύστημα Smart Key

Σε Μαλαισία, Κατάρ και Ιαπωνία το νέο Honda CBR600RR

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης