Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Το 1905, στη Mlada Boleslav της Τσεχίας, οι Vaclav Laurin και Vaclav Klement δημιούργησαν το πρώτο αυτοκίνητο, το Voiturette A. Στο ίδιο ακριβώς σημείο, 116 χρόνια αργότερα, βρίσκεται ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί η Skoda έχει κατασκευάσει 15 εκατομμύρια οχήματα. Το αυτοκίνητο-ορόσημο ήταν ένα ENYAQ iV σε χρώμα Arctic Silver Metallic. Στις εγκαταστάσεις, στις οποίες απασχολούνται πάνω από 29.000 εργαζόμενοι, η τσεχική μάρκα παράγει έξι διαφορετικά μοντέλα: τα Fabia, Scala, Octavia, Kamiq, Karoq και φυσικά το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της γκάμας της. 

Για την κατασκευή του ENYAQ iV, η εταιρεία μετέτρεψε μία υπάρχουσα γραμμή παραγωγής, δημιουργώντας κάτι πρωτόγνωρο στο Volkswagen Group: τη μοναδική γραμμή που επιτρέπει ταυτόχρονη παραγωγή μοντέλων με βάση τόσο την αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) όσο και τη γνωστή, εγκάρσιου προσανατολισμού πλατφόρμα MQB.

Εκτός από οχήματα, στο εργοστάσιο της Mlada Boleslav, η Skoda παράγει κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων, άξονες, καθώς και μπαταρίες υψηλής τάσης για τα plug-in υβριδικά μοντέλα πολλών μαρκών του Volkswagen Group.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά η μάρκα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 24.800.000 οχήματα παγκοσμίως, από το 1905.

Οι εγκαταστάσεις στη Mlada Boleslav είναι οι μεγαλύτερες. Ακολουθούν αυτές στο Kvasiny, όπου γίνεται η παραγωγή των Superb και Superb iV, Kodiaq και Karoq. Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο εξαρτημάτων στο Vrchlabí παράγει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DSG, ενώ αυτοκίνητα της Skoda παράγονται επίσης στη Σλοβακία, την Ουκρανία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία.

 

Δεν φαντάζεστε πόσα SUV έχει κατασκευάσει η Skoda

Πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του Skoda Kushaq

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης