Επιμέλεια: Αλέξης Σφαέλος

Η Αστυπάλαια δείχνει τον δρόμο για την αυτονομία και την αειφόρο ανάπτυξη που είναι ακόμη ζητούμενο για την Ελλάδα του σήμερα. Με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή, την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων και την αρωγή της Kosmocar-Volkswagen, ξεκινάει άμεσα μία δράση ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων του νησιού για να μετατρέψει το ακριτικό νησί, σε νησί-πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα  «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», σχεδιάζει την σε βάθος χρόνου αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά, για να εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις  κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν τα εγκαταλελειμμένων οχήματα που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί. Ένα αποτύπωμα που είναι ρυπογόνο και αντιαισθητικό και δεν συνάδει πλέον με τη νέα, πιο «πράσινη» και φιλική προς το περιβάλλον καθημερινότητα που διαμορφώνεται μέσα από το πρόγραμμα.

Πενήντα και πλέον εγκαταλελειμμένα οχήματα, θα καταγραφούν, θα μεταφερθούν και θα συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια, θα προωθηθούν δια θαλάσσης σε ειδική μονάδα διαχείρισης ανακύκλωσης της  Αττικής. Μέχρι το τέλος Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί τρεις τέτοιες μεταφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η συγκεκριμένη δράση θα έχει και σημαντικό ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους από την ανακύκλωση των υλικών. Συγκεκριμένα, με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα γίνει η προμήθεια μίας πρέσας συμπίεσης ανακυκλώσιμων υλικών. Η μέθοδος αυτή θα συμβάλλει άμεσα στη δραστική μείωση του όγκου και συνεπώς κόστους μεταφοράς πλαστικών απορριμμάτων και στο μέλλον όλων των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνονται στο νησί.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την παρουσίαση της δράσης ανακύκλωσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων της Αστυπάλαιας, σε ένα πολύ όμορφο animated video: 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης