Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Τις περισσότερες φορές οι αυτοκινητοβιομηχανίες μας προϊδεάζουν για τις σχεδιαστικές αλλαγές και τις τεχνολογίες των μελλοντικών τους μοντέλων, μέσα από concept cars. Η DS πρωτοτυπεί και αντί για concept car, μας δίνει σε πρώτο πιάτο, την καμπίνα από τα μελλοντικά της μοντέλα και η εικόνα εντυπωσιάζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ονομασία M.i.21 manifesto, το κυριότερο στοιχείο της νέας διαμόρφωσης, είναι μία εκτεταμένη οθόνη που καλύπτει ολόκληρο το ταμπλό, με την πλειονότητα των χειριστηρίων να βρίσκεται στις καμπυλωτές άκρες της.

Τί το ιδιαίτερο έχει αυτή η οθόνη πέρα από το μεγάλο της μέγεθος;

Έχει την ικανότητα να μετατρέπεται από αδιαφανή σε διαφανή όταν δεν χρησιμοποιείται. Η διαχείριση του συστήματος infotainment γίνεται μέσω φωνητικών εντολών ή μέσω μιας κομψής γυάλινης επιπλέουσας περιοχής κοντά στο κεντρικό υποβραχιόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στις πόρτες υπάρχουν μεγάλα κυκλικά στοιχεία, που με την πρώτη ματιά, μοιάζουν με μεγαλοπρεπή ηχεία, αλλά στην πραγματικότητα είναι προσαρμόσιμα έργα τέχνης που αντικατοπτρίζουν το προσωπικό γούστο του ιδιοκτήτη. Ο εσωτερικός φωτισμός προσθέτει στη γοητεία, προσαρμοζόμενος έξυπνα για να αναδείξει τα υλικά που κοσμούν την καμπίνα.

Ένα μεγάλο ηχείο σε σχήμα τουρμπίνας αναλαμβάνει τον ήχο, το οποίο βρίσκεται κάτω από το ταμπλό, ενώ επειδή δεν υπάρχει κεντρική κονσόλα, οι επιβάτες έχουν τεράστιο χώρο για τα πόδια τους.Τέλος, ακόμα και το τιμόνι αποτελεί μία ιδιότυπη σχεδιαστική επιλογή, καθώς στο κέντρο του διαθέτει μία οθόνη που θυμίζει smartphone.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιασμού, τα περισσότερα από τα στοιχεία του μανιφέστου “πρέπει να μπορούν να τεθούν σε παραγωγή”, σε αντίθεση με τα τυπικά concept cars. Τα πρώτα μοντέλα που θα αποκτήσουν το νέο εσωτερικό θα φτάσουν πιθανότατα πριν από το 2030, καθώς το έργο M.i. 21 αποτελεί μέρος ενός πενταετούς σχεδίου. 
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης