Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Volvo συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στα ηλεκτρικά SUV, παρουσιάζοντας με κάθε επισημότητα το τέταρτο EV μέλος της οικογένειας, το EX30. Ο λόγος για το μικρότερο σε διαστάσεις και μέγεθος SUV της γκάμας, το οποίο και δεν στερείται το παραμικρό σε ανέσεις και πολυτέλεια, αλλά παράλληλα είναι και το ταχύτερο από όλα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαστάσεις – εμφάνιση
Μιλώντας για μέγεθος, το EX30 έχει μήκος 4.23χλστ. πλάτος 1.837χλστ.και ύψος 1.555χλστ. με μεταξόνιο στα 2.650χλστ. Η Volvo αναφέρει ότι το πλαίσιο του έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις συμπαγείς διαστάσεις του αυτοκινήτου, το χαμηλό κέντρο βάρους και το ομοιόμορφα κατανεμημένο βάρος το οποίο μετριέται στα 1.830 κιλά.

Σχεδιαστικά, τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η κλειστή μάσκα, τα εντυπωσιακά φώτα μπροστά και τα διαιρούμενα πίσω φώτα σε παρόμοια διάταξη. Ταυτόχρονα, φουσκωμένοι είναι οι θόλοι των τροχών, το καπό κατεβαίνει μπροστά αρκετά ενώ από το πλάι, η παχιά κολόνα C δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση “αιωρούμενης οροφής”.

Μινιμαλιστικό εσωτερικό με οθόνη 12.3 ίντσες
Στο εσωτερικό, το EX30 διαθέτει μινιμαλιστική σχεδίαση η οποία είναι όμορfα αναμεμειγμένη με τεχνολογία αιχμής. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει το σύστημα infotainment με μία οθόνη 12,3 ιντσών και μια ηχομπάρα που καλύπτει ολόκληρο το επάνω τμήμα του ταμπλό (κάτω από το παρμπρίζ). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κυριότερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ένα ψηφιακό κλειδί συμβατό με όλα σχεδόν τα smartphones, ειδική εφαρμογή που προσφέρει όλες τις σχετικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το αυτοκίνητο (φόρτιση, τοποθεσία, κλείδωμα/ξεκλείδωμα και θέρμανση) και την τελευταία γενιά της λειτουργίας Park Pilot Assist. Η συγκεκριμένη μάλιστα μπορεί να φέρει εις πέρας όλων των ειδών παρκαρίσματος, από οποιαδήποτε θέση.

Αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν συνολικά τέσσερα διαφορετικά θέματα για την καμπίνα και πέντε διαφορετικοί ambient φωτισμοί, που συνοδεύονται από αντίστοιχους ήχους χαλάρωσης.

Το γρηγορότερο ηλεκτρικό Volvo SUV
Η βασική έκδοση  ξεκινά από τα 37.572 ευρώ και διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 272 ίππων και 343 Nm ροπής, την ώρα που η μπαταρία των 54 kWh προσφέρει αυτονομία στα 344χλμ. Σε αυτή την έκδοση, το μοντέλο κάνει το 0-100 σε 5.7 δευτ. ενώ η μπαταρία μπορεί να φορτίσει από το 10 στο 80% σε μόλις 28 λεπτά με ταχύτητα φόρτισης 134 kW.

Πιο πάνω βρίσκεται η έκδοση Extented Range, επίσης με έναν ηλεκτροκινητήρα, η οποία όμως χρησιμοποιεί μπαταρία 69 kWh και προσφέρει 0-100 σε 5.3 δευτ. και αυτονομία στα 480χλμ.  

Αν όμως οι επιδόσεις είναι αυτό που ζητάτε, θα θέλετε να ανεβείτε στην επιλογή EX30 Twin Motor Performance. Ένας δεύτερος κινητήρας, που ενεργεί στον μπροστινό άξονα, ανεβάζει την ισχύ στους 428 ίππους και τη ροπή στα 543 Nm, μειώνοντας το χρόνο των 100 km/h στα 3,6 δευτ. (κάνοντας το ταχύτερο Volvo παραγωγής στην ιστορία). Σε αυτή τη περίπτωση, η αυτονομία από την ίδια μπαταρία των 69 kWh μειώνεται ελαφρώς στα 460 χλμ.

Όλες οι παραπάνω επιλογές συστήματος κίνησης, είναι διαθέσιμες στη βασική έκδοση Plus, η οποία, μεταξύ άλλων προσφέρει: ζάντες 18 και 19 ιντσών, οροφή με χρωματική αντίθεση, προβολείς LED, προσαρμοζόμενο cruise control με υποβοήθηση στο τιμόνι, θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι, σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων ασφαλείας, αντλία θερμότητας και ένα εντυπωσιακό ηχοσύστημα Harman Kardon 1.040 W και οθόνη αφής 12,3 ιντσών  με Apple CarPlay, Android Auto και Google Assistant. Αλλά οι εκδόσεις Extended Range και Performance διατίθενται και σε έκδοση Ultra με επιπλέον κάμερα 360 μοιρών με τρισδιάστατη προβολή, αυτόματο παρκάρισμα, ζάντες 20 ιντσών με διαμαντένια κοπή, σκούρα φιμέ τζάμια, πανοραμική οροφή και ηλεκτρικά καθίσματα.

Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30, αναμένεται στην ελληνική αγορά στο τέλος του 2023, με τιμή 37.572 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης