Επιμέλεια: Αλέξης Σφαέλος

Καινοτόμα υλικά με τις ιδιότητες αυθεντικού δέρματος σε επιφάνειες του εσωτερικού αυτοκινήτων όπως το τιμόνι το BMW Group εξυπηρετεί τη ζήτηση για vegan και χωρίς δέρμα εσωτερικό, που θα αυξηθεί περαιτέρω στο άμεσο μέλλον, κυρίως σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνει εκπτώσεις  ως προς την αίσθηση, την πολυτελή εμφάνιση και την αντοχή στη φθορά .Τα  Πλήρως vegan εσωτερικά θα διατίθενται για μοντέλα BMW και MINI για πρώτη φορά από το 2023.

Η επιλογή υλικών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την μείωση εκπομπών CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος πρωταρχικός στόχος του BMW Group στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα, που πρόκειται να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι το 2050.

Η αντικατάσταση πρώτων υλών ζωικής προέλευσης συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της βιωσιμότητας στην παραγωγή οχημάτων. Η εισαγωγή ενός νέου υλικού για την επιφάνεια των τιμονιών θα επιφέρει μείωση του ποσοστού των εξαρτημάτων του οχήματος που περιέχουν ίχνη πρώτων υλών ζωικής προέλευσης σε λιγότερο από 1% στα αντίστοιχα οχήματα BMW και MINI

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο υλικό της επιφάνειας του τιμονιού μειώνει τις εκπομπές CO2 σε όλη την αλυσίδα αξιών κατά περίπου 85% συγκριτικά με το δέρμα. Το μόνο διακριτικό γνώρισμα του νέου υλικού θα είναι μία νέα σαγρέ αίσθηση στη στεφάνη του τιμονιού.

Ο Uwe Köhler, Επικεφαλής Εξέλιξης Αμαξώματος, Επενδύσεων Εξωτερικού, Εσωτερικού στο BMW Group, δήλωσε:

«Με ένα τιμόνι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας vegan υλικό, εκπληρώνουμε τις επιθυμίες των πελατών μας που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κανένα συμβιβασμό στην εμφάνιση, την αίσθηση και τη λειτουργικότητα. Το καινοτόμο υλικό αντέχει στη φθορά που προκαλείται από την τριβή, την εφίδρωση και την υγρασία και έχει όλες τις επιθυμητές ιδιότητες του δέρματος».

Τα πατάκια για διάφορα μοντέλα είναι κατασκευασμένα από ένα μόνο υλικό, αποφεύγοντας έτσι μίγματα που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Ως αποτέλεσμα, το BMW Group εξοικονομεί περίπου 23.000 τόνους CO2 και επιπλέον 1.600 τόνους αποβλήτων κάθε χρόνο, καθώς τα ανακυκλωμένα πατάκια και τα απόβλητα επαναχρησιμοποιούνται επίσης στη διαδικασία παραγωγής.

Το BMW Group συνεργάζεται με νεοφυείς εταιρείες στην ανάπτυξη καινοτόμων βιολογικών υλικών. Συγκριτικά με τα συνθετικά δέρματα που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως, αυτά έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 45% χαμηλότερες εκπομπές CO2. Το MirumTM, το οποίο έχει 100% βιολογική βάση και δεν περιέχει πετρέλαιο, έχει την ικανότητα να προσομοιώνει όλες τις ιδιότητες του παραδοσιακού δέρματος. 

Ένα ακόμα νέο υλικό, το DeserttexTM, κατασκευάζεται από κονιορτοποιημένες ίνες κάκτου με ένα βιολογικής βάσης καλούπι πολυουρεθάνης. Με αυτά τα υλικά, η αντικατάσταση των πρώτων υλών ζωικής προέλευσης μπορεί να συνδυάζεται με σημαντική μείωση στις εκπομπές CO2.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης