Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Όπως γράφαμε χθες, ο επικεφαλής σχεδίασης της BMW δήλωσε ότι η εταιρία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πιο καθαρά σχέδια και πιθανότατα θα αλλάξει και η τεράστια μπροστινή γρίλια (δείτε το σχετικό θέμα πατώντας εδώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η BMW όμως φαίνεται πως δεν μένει μόνο στα λόγια, ούτε στα συνηθισμένα σχέδια, αντιθέτως είναι έτοιμη να πρωτοτυπήσει με σύμμαχο την AI. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που προσομοιώνει τις διαδικασίες της ανθρώπινης νοημοσύνης, ένα σύστημα που μαθαίνει μόνο του και βελτιώνεται με τον χρόνο, με τον επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρείας Adrian van Hooydonk να παραδέχεται τη χρήσης της σε διάφορες εργασίες σχεδιασμού.

“Πειραματιζόμαστε με την AI στο σχεδιασμό, όπως π.χ. στους τροχούς”, λέει ο Hooydonk στο TopGear. “Μπορείτε να ορίσετε μερικές παραμέτρους – όπως, θέλετε έναν τροχό με πέντε ακτίνες, θα πρέπει να ζυγίζει μόνο τόσο, θα πρέπει να είναι μια ζάντα 20 ιντσών – και τότε ο υπολογιστής αρχίζει να παράγει ιδέες “. Φυσικά η BMW δεν σκοπεύει να αφήσει την τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει πλήρως τη διαδικασία σχεδιασμού.

“Παρόλα αυτά, ως άτομο, ως άνθρωπος, πρέπει να είσαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Πρέπει να διαλέξεις. Πρέπει να καθοδηγείς τη διαδικασία – δεν είναι ότι ο υπολογιστής μπορεί να εφεύρει εντελώς νέα πράγματα, αλλά μπορεί να συνδυάσει διάφορες παραμέτρους σε μια πρόταση πολύ πιο γρήγορα από έναν άνθρωπο”, εξηγεί περαιτέρω ο Hooydonk.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να παρουσιάσει μόνη της ολοκληρωμένα σχέδια αυτοκινήτων; Όχι ακριβώς, καθώς η τεχνολογία χρησιμοποιεί εικόνες και σκίτσα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και τα συνδυάζει με διάφορους τρόπους για να δημιουργήσει νέα σχέδια. Και όπως λέει ο Hooydonk, το αποτέλεσμα θα είναι πιθανότατα κάτι που θα έχουμε ξαναδεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης