Του Γιώργου Παλληκάρη

Η εταιρία που έχει συνδυάσει περισσότερο από κάθε άλλη, το όνομα της με την κατηγορία των SUV, είναι με διαφορά η Suzuki. Από το πρώτο VITARA το 1988  που ήρθε και άλλαξε την παγκόσμια αυτοκίνηση, μέχρι το 2022 όπου η ιαπωνική φίρμα διαθέτει 5 SUV στην επταμελή γκάμα της, η ιστορία την δικαιώνει. Με το 60% των πωλήσεων της να αφορούν την συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων, είναι ξεκάθαρο πως οι αγοραστές γνωρίζουν πλέον ότι τα SUV είναι η λύση σε κάθε πρόκληση στις μεταφορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκληση όμως είναι παράλληλα με τα αυτοκίνητα, να αναπτύσσονται και νέες τεχνολογίες που θα μειώσουν ή ακόμα καλύτερα θα μηδενίσουν το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Οι πράσινες μετακινήσεις πλέον δεν είναι μία εναλλακτική, αλλά μονόδρομος, και η Suzuki φαίνεται πως έχει βρει την χρυσή συνταγή για να προσφέρει ένα SUV για κάθε ανάγκη,  διατηρώντας ισάξιο σεβασμό σε ιδιοκτήτη και περιβάλλον.

Τι κοινό έχουν τα Suzuki IGNIS, VITARA, S-CROSS και ACROSS που τα μετατρέπει σε άκρως φιλικά προς το περιβάλλον SUV; 

  • Την τεχνολογία Hybrid: Η ενσωματωμένη ηλεκτρογεννήτρια που βοηθάει τον κινητήρα κατά την επιτάχυνση (παράγοντας παράλληλα ηλεκτρική ενέργεια κατά το φρενάρισμα), βελτιώνει την οικονομία καυσίμου υποστηρίζοντας μερικώς τον βενζινοκινητήρα, αναπληρώνοντας το επιπλέον καύσιμο που απαιτείται κατά τις υψηλές σε κατανάλωση συνθήκες, όπως η εκκίνηση από στάση και η επιτάχυνση.
  • Αποθήκευση ενέργειας κατά το φρενάρισμα: Η Hybrid τεχνολογία που ενσωματώνεται στα υβριδικά μοντέλα της Suzuki, δίνει την επιπλέον δυνατότητα σε κάθε φρενάρισμα, η ενέργεια που παράγεται να μην πηγαίνει χαμένη, αλλά να αποθηκεύεται σε μία μπαταρία ιόντων λιθίου. Από εκεί και έπειτα, αυτή η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται επικουρικά στον κινητήρα και τον απαλλάσσει από διάφορες εργασίες, μειώνοντας ακόμα περαιτέρω ρύπους και φυσικά κατανάλωση. Με λίγα λόγια, όσο φρενάρετε, τόσο κερδίζετε. 
  • Εξελιγμένο smart σύστημα Start/Stop: Το σύστημα απενεργοποίησης του κινητήρα στο ρελαντί, είναι γνωστό πως γλυτώνει το περιβάλλον από αρκετό CO2 και τον οδηγό από περιττά έξοδα. Η Suzuki πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τη τεχνολογία αυτή σβήνοντας τον κινητήρα όταν το όχημα φτάνει τα 13km/h κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος, προσφέροντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση καυσίμου.
  • Νέας γενιάς σύστημα air condition: Μέσω της ειδικής ουσίας Eco Cool, τα μοντέλα της Suzuki μπορούν (ενώ ο κινητήρας είναι σβηστός κατά την λειτουργία του Start/Stop), να συνεχίζουν να παρέχουν παγωμένο αέρα στην καμπίνα. Έτσι και το a/c μένει σβηστό μαζί με τον κινητήρα, και μειώνεται η κατανάλωση αλλά παράλληλα δεν χάνεται η ψύξη στον χώρο των επιβατών. 

Από τα SUV που προσφέρει η Suzuki, το καθένα έχει το δικό του σκοπό ύπαρξης, όλα όμως συνδυάζουν την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και τον μοντέρνο σχεδιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά υπάρχει το πολυεργαλείο πόλης IGNIS, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ευκολοδήγητα μοντέλα της αγοράς, καταφέρνοντας να συνδυάσει τόσο την υβριδική τεχνολογία όσο και την 4X4 ALLGRIP τεχνολογία, ξεκλειδώνοντας τερέν που δεν συνηθίζεται στην κατηγορία του.

Υπάρχει το πάντα μοναδικό JIMNY το οποίο συνεχίζει να διαγράφει την χρυσή ιστορία του ως ένα από τα πιο ικανά off road οχήματα της αγοράς, έχοντας ως χαρακτηριστικό την iconic σχεδίαση του αλλά και τους νέους κινητήρες 1.5λτ. της φίρμας.

Ακολουθεί το S-CROSS το οποίο κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την κατηγορία των οικογενειακών SUV. Με πρωτοποριακή σχεδίαση, προηγμένα συστήματα ασφαλείας, υβριδική τεχνολογία, οικονομία καυσίμου και 4 επιλογές τετρακίνησης, αποτελεί ένα από τα πιο πλήρη μοντέλα της SUV κατηγορίας. 

Το παρών δίνει και το πληρέστερο VITARA της ιστορίας που έχει καταφέρει να βρει τη μαγική συνταγή προσφέροντας τις ίδιες ανέσεις τόσο κατά την κίνηση στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο. Με σχεδίαση που ξεχωρίζει, ηγετική θέση οδήγησης και φυσικά αυξημένη απόσταση από το έδαφος, επωφελείται στο έπακρο τις δυνατότητες τόσο των υβριδικών κινητήρων όσο και του συστήματος τετρακίνησης.

Στην κορυφή της SUV γκάμας δεσπόζει το νέο ACROSS το οποίο απελευθερώνει την ισχύ, τις επιδόσεις και την αυτονομία που προσφέρει η Plug-In τεχνολογία. Αθόρυβο με μεγάλη ιπποδύναμη, αλλά και ηλεκτρονικό σύστημα τετρακίνησης, βάζει φωτιά στην άσφαλτο, όχι όμως στο περιβάλλον.

Εκτός όμως από τις υβριδικές τεχνολογίες και τους καθαρότερους κινητήρες που εφοδιάζουν τα SUV της, η Suzuki έχει ήδη παρουσιάσει ένα πλάνο με σκοπό μέχρι το 2050 να έχει ουδέτερο αποτύπωμα στο περιβάλλον, τόσο στα εργοστάσια παραγωγής της, όσο και σε ολόκληρη την αλυσίδα των επιχειρήσεων της. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης