Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν οκτώ αυτοκίνητα και τραυματίστηκαν εννέα άτομα την Ημέρα των Ευχαριστιών στη σήραγγα Yerba Buena του Σαν Φρανσίσκο φαίνεται πως διαλευκάνθηκε.  Ο οδηγός του αυτοκινήτου που προκάλεσε τη καραμπόλα έχοντας ένα Tesla Model S, είχε κατηγορήσει από την πρώτη στιγμή το σύστημα αυτόνομης οδήγησης και φαίνεται πως είχε δίκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα βίντεο από το συμβάν έρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση και να φέρει νέες αμφιβολίες για το αυτόνομο σύστημα της Tesla. 

Το Tesla Model S, το οποίο φέρεται να είχε ενεργό το Full Self-Driving, σηματοδοτεί αλλαγή λωρίδας, μετακινείται στη γρήγορη λωρίδα και στη συνέχεια σταματά ξαφνικά, χωρίς να έχει αυτοκίνητο ή εμπόδιο μπροστά του. 
Η καραμπόλα είναι αναπόφευκτη, οι συγκρούσεις αρχίζουν και στο τέλος, εννέα άτομα –μεταξύ των οποίων ένα δίχρονο παιδί– χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα. Επιπλέον, η κυκλοφορία ήταν αποκλεισμένη για πάνω από μία ώρα, ανατρέποντας τα ταξιδιωτικά σχέδια των ανθρώπων για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δηλώνει στον ιστότοπο της ότι «τα συστήματα απαιτούν ενεργή επίβλεψη του οδηγού και δεν καθιστούν το όχημα αυτόνομο». Την ίδια στιγμή, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) δήλωσε ότι ξεκινά μια έρευνα για το περιστατικό που θέτει ένα άλλο ερωτηματικό δίπλα στην ικανότητα της Tesla.

Σύμφωνα με το NHTSA, τα οχήματα της Tesla ενεπλάκησαν σχεδόν στο 70% των 392 ατυχημάτων που αφορούσαν προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που αναφέρθηκαν από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης