Του Γιώργου Παλληκάρη

Η Volvo εδώ και δεκαετίες έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της δίπλα στις λέξεις «ασφάλεια» και «πολυτέλεια», προσφέροντας μοντέλα που δίνουν το κάτι παραπάνω από τον ανταγωνισμό. Πλέον έρχεται να αλλάξει τον χάρτη των μετακινήσεων δίνοντας και τη λύση ανάμεσα στην απλησίαστη τιμή της βενζίνης και στο χαμηλό δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών, παρέχοντας τη χρυσή τομή των Plug-in Hybrid μοντέλων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας καθαρά και χωρίς αστερίσκους, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι που θα διαρκέσει κάτι περισσότερο από μία δεκαετία. Η χρήση αποκλειστικά θερμικών κινητήρων έχει μετατραπεί ήδη σε μια καθόλου συμφέρουσα κίνηση, την ώρα που η καθολική επικράτηση των ηλεκτρικών δεν είναι ακόμα εφικτή λόγω των του χαμηλού δικτύου φόρτισης και όχι μόνο. Αυτό το μεταβατικό στάδιο έχει έναν νικητή που μπορεί να προσφέρει μόνο τα καλά από τους δύο παραπάνω κόσμους, και αυτός είναι τα Plug-in υβριδικά μοντέλα.

Η Volvo, έχοντας «διαβάσει» τις ανάγκες της αγοράς, διαθέτει τα δύο σημαντικότερα SUV μοντέλα της σε εκδόσεις PHEV, καταφέρνοντας να προσφέρει την απόλυτη ισορροπία. Volvo XC60 και XC90 είναι σε θέση να κινούνται στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις αμιγώς ηλεκτρικά με μηδενικούς ρύπους και μηδενική κατανάλωση, αλλά είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να ταξιδέψουν όπου και όσο χρειαστεί ενεργοποιώντας τους θερμικούς κινητήρες τελευταίας τεχνολογίας.

Αρχικά το Volvo XC60 Recharge αποτελεί ένα SUV πέντε θέσεων που διαθέτει ένα άκρως hi-tech προφίλ προσφέροντας εκτός από την ασφάλεια Volvo, ανέσεις που σπάνια συναντάμε στην κατηγορία αλλά και χώρους για όλη την οικογένεια. Η Plug-in μορφή του έρχεται με συνολική ιπποδύναμη 455 ίππων και ικανότητα για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση έως και 94 χλμ. (77 χλμ. σε μικτό κύκλο), καλύπτοντας με άνεση τις καθημερινές αστικές μετακινήσεις. Οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 22 γρ./χλμ. εξασφαλίζοντας στο μοντέλο «πράσινη» κίνηση και φυσικά κανέναν περιορισμό σε Δακτύλιο και ζώνες με όριο ρύπων, έχοντας παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις όπως επιτάχυνση 0-100 σε μόλις 4,9 δευτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορείτε να φορτίζετε το XC60 σας το βράδυ στην οικιακή πρίζα και τη μέρα να μετακινείστε παντού χρησιμοποιώντας μονάχα ρεύμα. Φυσικά, εάν χρειαστεί να καλύψετε μεγαλύτερη απόσταση ή να ταξιδέψετε, δεν έχετε κανένα άγχος για δίκτυο φορτιστών, καθώς αναλαμβάνει την κίνηση ο θερμικός κινητήρας χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τη παραμικρή κίνηση. Ένα μοντέλο με ενσωματωμένες υπηρεσίες Google, Head-up display, πάνω από 15 συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και προηγμένο φίλτρο αέρα, που προσφέρει χώρο αποσκευών 468 λτ. και έχει κατανάλωση μόλις 1 λτ./100 χλμ. Αυτό είναι το XC60 στην καλύτερη έως τώρα μορφή του, έχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα για οδήγηση με τη χρήση μόνο ενός πεντάλ μέσω της λειτουργίας One Pedal Drive που μετατρέπει την οδήγηση στην πιο εύκολη και ξεκούραστη εμπειρία. 

Ο άσος στο μανίκι του έγκειται στο ότι μπορείτε να το φορτίσετε είτε στο σπίτι όσο δεν το χρησιμοποιείτε, είτε στο γραφείο, είτε σε ταχυφορτιστές του δικτύου. Ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 7 ώρες σε μία πρίζα 11kW AC, ή 37 λεπτά σε ένα δίκτυο ταχείας φόρτισης DC με τα μηνιαία έξοδα μετακίνησης να υπολογίζονται λίγο πάνω από τα 50 ευρώ τον μήνα, εάν γίνεται κυρίως ηλεκτρική χρήση του μοντέλου. 

Φυσικά, για όσους χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερους χώρους και την απόλυτη premium εμπειρία, υπάρχει και η Plug-in υβριδική εκδοχή του επιβλητικού XC90, το οποίο διαθέτει και 7θέσια διάταξη για πολυμελή οικογένειες. Με 455 άλογα ιπποδύναμης παρέχει έως και 90 χλμ. αστικής κίνησης αποκλειστικά με τη χρήση ρεύματος (69χλμ. σε μικτό κύκλο), την ώρα που με το νέο ενσωματωμένο διφασικό φορτιστή 6,4 kW, το XC90 Recharge θα αναπληρώσει την ενέργειά του γρηγορότερα, φορτίζοντας από το 0% έως το 100% σε τρεις ώρες. Έτσι θα έχετε περισσότερο χρόνο οδήγησης μόνο με ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να καλύψετε περισσότερα χιλιόμετρα με σεβασμό στο περιβάλλον. Μάλιστα, με τη λειτουργία οδήγησης One pedal Drive και τετρακίνηση, το XC90 Recharge συνδυάζει τις επιδόσεις με ευελιξία, παρέχοντας άνετο έλεγχο και ομαλή, δυναμική οδήγηση, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο επταθέσιο μοντέλο της αγοράς. 

Οι τεχνολογίες που καθιστούν τα Volvo ως τα ασφαλέστερα μοντέλα της αγοράς σημαίνουν ασφάλεια. Τα νέα μοντέλα της εταιρείας, και φυσικά και οι Plug-in Hybrid εκδοχές τους, εξοπλίζονται με μια άκρως προηγμένη σουίτα συστημάτων ασφαλείας που παίρνουν από τον οδηγό οποιοδήποτε άγχος και αφήνουν μόνο την ευχάριστη εμπειρία της οδήγησης. Τα αυτοκίνητα έχουν «μάτια και αυτιά» συνεχώς σε εγρήγορση και ενημερώνουν εάν υπάρχει όχημα στη νεκρή γωνία των καθρεφτών, βοηθούν στη διατήρηση της λωρίδας κυκλοφορίας, φρενάρουν εάν εμφανιστεί εμπόδιο ή πεζός και με τέσσερις κάμερες παρέχουν εικόνα 360 μοιρών κάνοντας το παρκάρισμα παιχνιδάκι.

Φυσικά, δεν λείπουν οι hi-tech ανέσεις όπως ο ψηφιακός πίνακας οργάνων υψηλής ευκρίνειας και η μεγάλη οθόνη στο κέντρο του ταμπλό, η οποία αποτελεί και το κέντρο ελέγχου για όλες τις λειτουργίες του οχήματος. Οδηγός και συνοδηγός μπορούν μέσω αυτής να ελέγξουν κάθε σπιθαμή και λειτουργία του αυτοκινήτου, την ώρα που οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν τον ουρανό από τη γυάλινη οροφή και τον κρυστάλλινο ήχο του premium ηχοσυστήματος.

Τα Plug-in XC60 και XC90 Recharge είναι η απόλυτη συνταγή για το μεταβατικό στάδιο της αυτοκίνησης προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό. Συνδυάζοντας μόνο τα καλά από δύο κόσμους, παρέχοντας άμεση απόκριση του γκαζιού και μεγάλη εξοικονόμηση σε καύσιμα και άγχος. Μάλιστα, ο οδηγός χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Volvo Cars, μπορεί να παρακολουθεί τη μέση κατανάλωση καυσίμου, τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας και τη μέση χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τα καύσιμα. Για να ανακαλύψετε και οι ίδιοι το πόσο θα κερδίσετε μπορείτε να πατήσετε εδώ και να μεταφερθείτε στον υπολογιστή εξόδων καυσίμου.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης