Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Για μία ακόμη χρονιά, το χιόνι επισκέπτεται τη χώρα μας, με το τοπίο να γίνεται λευκό ακόμα και σε πιο πεδινές περιοχές. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν είναι συνηθισμένη, ή ακόμα καλύτερα, εκπαιδευμένη για χιονισμένες μετακινήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή του νέου νόμου για υποχρεωτική ύπαρξη αντιολισθητικών αλυσίδων σε κάθε αυτοκίνητο τις ημέρες της κακοκαιρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον όμως δεν υπάρχουν δικαιολογίες και όλα είναι στο χέρι μας. Μιας και η κακοκαιρία «Barbara» βρίσκεται στο κατώφλι μας, ας θυμηθούμε μερικά απλά αλλά πολύ χρήσιμα tips για το αυτοκίνητο και τις πολικές ημέρες, που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

Εάν το παρμπρίζ είναι καλυμμένο από χιόνι ή πάγο, καθαρίστε το μεγαλύτερο μέρος με τα γάντια σας και στη συνέχεια ρίξτε χλιαρό νερό. Ποτέ όμως ζεστό, καθώς η διαφορά θερμοκρασίας πολύ εύκολα μπορεί να ραγίσει το γυαλί. Το ίδιο ισχύει και για τους υαλοκαθαριστήρες (δεν τους ξεκολλάμε βίαια) όπως και τα φανάρια. Βέβαια στην αγορά υπάρχουν ειδικές ξύστρες που δεν χαράζουν το γυαλί, οι οποίες δεν χρειάζονται νερό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

Κατά την οδήγηση σε χιονισμένο έδαφος μειώνουμε αισθητά την ταχύτητα, κρατάμε διπλάσιες αποστάσεις και φρενάρουμε μόνο όταν πρέπει. Μάλιστα το φρενάρισμα να γίνεται κυρίως σε ευθείες και όχι σε στροφές, όπου η πρόσφυση είναι ακόμα πιο χαμηλή και είναι ευκολότερο να χαθεί ο έλεγχος. Καλό θα ήταν επίσης, σε άσφαλτο με παχύ χιόνι να αποφεύγουμε τα χνάρια που χάραξαν οι τροχοί των άλλων οχημάτων, καθώς ενδέχεται στα πατημένα σημεία να έχει σχηματιστεί πάγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν κολλήσετε στο χιόνι, μην προσπαθήσετε να απεγκλωβίσετε το όχημα πατώντας δυνατά γκάζι και ανεβάζοντας στροφές.  Με αυτή τη κίνηση το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κολλήσετε περισσότερο. Είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε το όχημα με τη 2η ταχύτητα, κάνοντας το αυτοκίνητο ομαλά προς και πίσω. Εάν και αυτό δεν βοηθήσει, ζητήστε από έναν άλλο οδηγό. Τέλος, όταν παρκάρουμε, δεν τραβάμε το χειρόφρενο και καλό είναι να σηκώνουμε τους καθαριστήρες από το παρμπρίζ.

Και για να απαντήσουμε στην ερώτηση «Είναι καλύτερα τα χειμερινά ελαστικά ή η τετρακίνηση», θα αφήσουμε το βίντεο να πει την αλήθεια.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης