Του Περικλή Χαλάτση

Όταν το υπουργείο  Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ότι για να αποφύγουμε τα μποτιλιαρίσματα στους χιονισμένους δρόμους, γίνονται υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλα τα οχήματα προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις. 
Ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών είπε στη συνέχεια ότι όταν οι τροχονόμοι σταματούν τους οδηγούς που θα ετοιμάζονται να κινηθούν σε χιονισμένους δρόμους, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δείξουν στα όργανα τάξης ότι έχουν στο πορτ μπαγκαζ αντιολισθητικές αλυσίδες. Διαφορετικά θα βεβαιώνεται παράβαση και θα «πέφτει» πρόστιμο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις δεν ήταν για τις υποχρεωτικές αλυσίδες αλλά γιατί αυτό είναι ένα μέτρο ημίμετρο. Με το να έχουν οι οδηγοί στο πορτ παγκαζ τις αλυσίδες το πρόβλημα δεν λύνεται. Το πρόβλημα λύνεται αν ξέρει κάθε οδηγός να τις τοποθετεί σωστά.

Τι να τις κάνει τις αντιολισθητικές αλυσίδες ο οδηγός που όχι μόνο δεν τις έχει δει ποτέ του απλωμένες στο δρόμο ( τις βλέπει μόνο στο κουτί συσκευασμένες) αλλά δεν γνωρίζει ακόμη και που τοποθετούνται. Στους μπροστινούς η στους πίσω τροχούς. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται μόνο στους τροχούς που δίνουν κίνηση.
Η πρώτη σωστή ενέργεια θα γίνει την Κυριακή στις 4 Δεκεμβρίου. Ο Δήμος Γλυφάδας με τη βοήθεια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διοργανώνει δωρεάν σεμινάριο στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης μπροστά στο Δημαρχείο.

Από τις 12 το μεσημέρι και για πέντε ώρες ειδικοί -κυρίως υπάλληλοι από εταιρίες βουλκανιζατέρ και όχι μόνο- θα δείχνουν στους επισκέπτες που και πως πρέπει να τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες.
Πρόκειται για την 1η πανελλήνια δράση επιμόρφωσης οδηγών για τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και ασφαλή οδηγική συμπεριφορά σε συνθήκες χιονόπτωσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι παραβρεθείτε σ αυτό το σεμινάριο επιμόρφωσης θα μάθετε απλά και γρήγορα πως τοποθετούνται σωστά οι αλυσίδες στους τροχούς. Είναι ευκαιρία να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας πριν βρεθείτε σε μια χιονισμένη περιοχή και κοιτάει με απορία ο ένας τον άλλον.  

Για σκεφθείτε τι θα γίνει όταν η τροχαία απαγορεύει την μετακίνηση στα αυτοκίνητα που δεν «φορούν» αλυσίδες και εσείς τις έχετε στο κουτάκι καλά συσκευασμένες. Τότε ποιος θα φταίει. Αυτός που δεν σταματάει μέσα στα χιόνια να σας βοηθήσει η εσείς που αδιαφορούσατε να μάθετε όταν σας δινόταν η ευκαιρία.
Αφιερώστε λίγο από την κυριακάτικη μεσημεριανή σας έξοδο. Κάντε μια βόλτα στη Γλυφάδα. Σίγουρα εσείς θα κερδίσετε.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του δήμου: « Πόσοι γνωρίζουμε ποιες ακριβώς αλυσίδες ταιριάζουν στο αυτοκίνητο που οδηγούμε; Οι απαντήσεις έρχονται, από τους πλέον ειδικούς, αυτή την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου (από τις 12:00 μέχρι και τις 17:00), στο χώρο στάθμευσης έναντι του Δημαρχείου Γλυφάδας. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν, απλά πρέπει να συμπληρώσετε στην ηλεκτρονική φόρμα την σχετική εγγραφή ! Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στην διαδικτυακή μας πλατφόρμα και άμεσα θα λάβετε μήνυμα με τις λεπτομέρειες».

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος που παραβρίσκεται στις περισσότερες εκδηλώσεις που έχουν θέμα το αυτοκίνητο, είναι άνθρωπος που ακούει τις γνώμες των ειδικών. Για αυτό όταν διαπίστωσε  ότι οι οδηγοί τουλάχιστον στις περιοχές της Ελλάδος που δεν χιονίζει δεν ξέρουν πως τοποθετούνται οι αλυσίδες αμέσως συνεργάστηκε με τον δήμαρχο της Γλυφάδας για την πρώτη πανελλήνια δράση επιμόρφωσης οδηγών για τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην προσπάθεια αυτή του δημάρχου θα συνεργαστούν εκτός από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η σχολή οδηγών «Ζήκος Αθανάσιος» και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης. Το συντονισμό στην εκδήλωση έχει η δημοτική σύμβουλος  Νατάσα Αργυροπούλου και ο υπάλληλος του Δήμου Γλυφάδας Τάσος Καραβάς.

Καλό είναι – θα δούμε βέβαια και την ανταπόκριση των οδηγών- τέτοια σεμινάρια να επαναληφθούν και να μάθουν οι οδηγοί όχι μόνο πως βάζουν τις αλυσίδες στους τροχούς αλλά και πως πρέπει να οδηγούν όταν χιονίζει.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης