Του Περικλή Χαλάτση

Αυλαία σήμερα στο Rally Dakar 2023. Το δίδυμο Nasser Al-Attiyah-Matthieu Baumel κέρδισε τον  πιο δύσκολο αγώνα των τελευταίων ετών και ανέβασε στην πρώτη θέση της ράμπας του τερματισμού το Toyota Hilux T1+. Οι φετινοί θριαμβευτές του αγώνα κέρδισε για 2η συνεχόμενη χρονιά το Rally Dakar.Τώρα ο Nasser Al-Attiyah έφτασε σε σύνολο τις 5 νίκες στο Rally Dakar. Το ρεκόρ με 8 νίκες κατέχει ο Stephane Peterhansel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 9 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC Sebastien Loeb με συνοδηγό τον Fabian Lurquin τερμάτισαν στη 2η θέση της γενικής κατάταξης. Οι Sebastien Loeb-Fabian Lurquin στο πρώτο σκέλος του Dakar είχαν απανωτές ατυχίες και καθυστερήσεις με κλαταρισμένα λάστιχα και όχι μόνο.

Όμως στο δεύτερο σκέλος το γαλλικό δίδυμο έκανε ένα σερί 6 ημερών με έξι νίκες (επτά νίκες στο σύνολο) και κέρδισε τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων στον τερματισμό. Δικαιολογημένα αποθεώθηκαν και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Εάν ο Loeb έκανε τους εκπληκτικούς χρόνους και στο πρώτο σκέλος του αγώνα είναι σίγουρο ότι το Hunter T1+ θα ανέβαινε στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε το δεύτερο πλήρωμα της Toyota Lucas Morales-Timo Gottschalk και αυτό με Hilux T1+ 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 45ο Rally Dakar φέτος περιλάμβανε 14 ειδικές διαδρομές και 4.609 δύσκολα αγωνιστικά χιλιόμετρα. Ο αγώνας διεξήχθη στις αφιλόξενες εκτάσεις της Σαουδικής Αραβίας και είχε πολλά απρόοπτα και εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η εγκατάλειψη των Carlos Sainz-Lucas Cruz και Stephane Peterhansel-Edouard Boulanger .

Παρά το γεγονός ότι το RS Q e-tron, είχε την ταχύτητα για το συγκεκριμένο αγώνα, «λύγισε» και άφησε εκτός μάχης δυο μεγάλους οδηγούς. Οι μόνοι που ολοκλήρωσαν τον αγώνα αλλά εκτός δεκάδες ήταν οι Mattias Ekstrom-Emil Bergkvist. Τερμάτισαν στην 13η θέση της γενικής κατάταξης. 
Δύο άλλα Toyota βρέθηκαν στην 4η και 5η θέση. Οι Giniel de Villiers-Dennis Murphy (Toyota Hilux T1+) τερμάτισαν στην 4η θέση και στην 5η τερμάτισαν οι Henk Lategan-Brett Cummings (Toyota Hilux T1+).

Στα Quads, νικητής του αγώνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν o Alexandre Giroud (Yamaha Raptor 700). 

Στα Lightweight Prototype,νικητές αναδείχθηκαν οι Austin Jones-Gustavo Gugelmin (Red Bull Off-Road Jr Team USA by BFG).

Στα SSV, κέρδισαν οι Eryk Goczal-Oriol Mena (Energylandia Rally Team).Στα φορτηγά τερμάτισαν πρώτοι οι Janus Van Kasteren-Darek Rodewald-Marcel Snijders ( Iveco)

Στo Classic Dakar, νικητές αναδείχθηκαν οι Urbano Alfonso Gherardo Clerici-Nicola Alesio Colombo (Nissan Terrano).

Άλλοι νικητές:

Σχετικό θέμα για τις μοτοσυκλέττες:  zougla.gr/automoto/moto/article/o-kevin-benavides-katakta-to-dakar-tou-2023

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης