Του Γιώργου Παλληκάρη

Συνεχίζει να απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής ο Max Verstappen ο οποίος ξεκίνησε πρώτος, τερμάτισε πρώτος και απειλήθηκε μόνο από την βροχή. Δεύτερος ξεκίνησε και τερμάτισε επίσης ο Alonso ενώ ο Ocon εντυπωσίασε στην τρίτη θέση βγαίνοντας και οδηγός της ημέρας. Οι δύο Mercedes κλείνουν την πρώτη πεντάδα σε έναν αγώνα που άλλαξαν τα πάντα όταν έβρεξε. Μία βροχή που έφερε 2 εγκαταλείψεις, και πολλές γλίστρες στα μονοθέσια που φλέρταραν συνεχώς με τις μπαριέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λόγια για την πίστα
Μπορεί το καλεντάρι να δείχνει ότι αυτό είναι το 7ο Grand Prix της φετινής σεζόν, όμως πρακτικά αποτελεί το 6ο, καθώς ακυρώθηκε η Ίμολα την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της φονικής κακοκαιρίας. Η ιστορία έχει δείξει ότι στο GP στο Πριγκιπάτο του Μονακό όποιος ξεκινάει πρώτος τερματίζει και πρώτος, φυσικά αν όλα πάνε καλά. Το συνολικό μήκος της πίστας είναι 3,337 (Km) και υπάρχει μία μόνο ζώνη DRS. Οι αγωνιζόμενοι κάνουν 78 γύρους -κάθε γύρος έχει 19 στροφές- και καλύπτουν 260.286 Km. Φυσικά τα κότερα και οι θαλαμηγοί έχουν πάρει τη θέση τους, τα πανάκριβα ξενοδοχεία είναι όλα sold out από τον Ιανουάριο και οι πιλότοι της F1 είναι οι απόλυτοι αστέρες αυτής της Κυριακής.

Η σειρά εκκίνησης
Μετά από εντυπωσιακές μάχες στις κατατακτήριες, ο περσινός πρωταθλητής Max Verstappen κατάφερε να «κλέψει» την pole position από τον Alonso με διαφορά στα 0.084χλστ. ενώ στην τρίτη θέση (δεν θα είναι ο Leclerc ο οποίος έκανε τον τρίτο καλύτερο χρόνο αλλά δέχθηκε ποινή τριών θέσεων) θα ξεκινήσει ο Ocon. 

Πως κύλησε ο αγώνας
Ο Max Verstappen θα ξεκινήσει πολύ καλά και θα προστατέψει την πρώτη θέση, καθώς ο Alonso δεν θα ρισκάρει και θα προστατέψει και εκείνος τη δεύτερη θέση του. Μάλιστα στην πρώτη 10άδα, μετά την εκκίνηση δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάταξη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από τον δεύτερο γύρο όμως τόσο ο Zhou όσο και ο Hulkenberg  αλλά και ο Perez, θα επισκεφτούν τα pit stops για αλλαγή ελαστικών και προφυλακτήρα, μετά από μία μικροεπαφή μεταξύ τους. Θα συνεχίσουν όμως τον αγώνα κανονικά. 

Αρκετά καθαρή η εκκίνηση (για τα δεδομένα της συγκεκριμένης πίστας), με τον Alonso (μεσαία γόμα) να περιμένει ένα λάθος από τον Verstappen (σκληρή γόμα) και όλα τα μονοθέσια να συνεχίζουν κανονικά τον αγώνα. Με 10 γύρους να έχουν περάσει, δεν έχει γίνει κάποια σημαντική προσπέραση, μόνο ο Perez, από 20ος έχει βρεθεί στην 18η θέση, έχοντας μάλιστα επισκεφθεί και μία φορά τα pits. 

Ο 4ος Carlos Sainz θα έχει επαφή με τον τρίτο Ocon και ένα κομμάτι της μπροστινής αεροτομής του θα φύγει από το μονοθέσιο. Τελικά όμως η ομάδα δεν θα τον καλέσει στα pits και θα συνεχίσει τον αγώνα κανονικά, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες κάθετες δυνάμεις στην συγκεκριμένη πίστα και το συγκεκριμένο κομμάτι της αεροτομής δεν επηρεάζει σημαντικά την απόδοση. 

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η πιθανότητα βροχής αυξάνεται. Παράλληλα τα σημάδια φθοράς σε όσους έχουν επιλέξει τη μεσαία γόμα είναι εμφανή, κάτι από το οποίο δεν ξεφεύγει και ο πρωτοπόρος Verstappen, ο οποίος έχει 10 δευτ. διαφορά από τον δεύτερο Alonso. 

Ο Sergio Perez θα έχει μία μικρή επαφή και θα αναγκαστεί να αλλάξει αεροτομή, πέφτοντας ξανά στην 19η θέση. Δύσκολος ο αγώνας για τον μεξικανό. 

Τα μονοθέσια συνεχίζουν να περνούν ελάχιστα χιλιοστά από τις μπαριέρες, ενώ ο Charles Leclerc θα πραγματοποιήσει ένα ταχύτατο pit stop στα 2.2 δευτ. με την πρώτη 10άδα, 30 γύρους πριν από το τέλος να είναι: Verstappen – Alonso – Russell – Ocon – Sainz – Hamilton – Leclerc – Gasly – Tsunoda – Norris.

Οι ομάδες κοιτούν συνεχώς τους μετεωρολογικούς χάρτες, καθώς η βροχή δείχνει να πλησιάζει. Τελικά οι πρώτες σταγόνες θα έρθουν στον 53ο γύρο.

Η βροχή τα άλλαξε όλα και οι πιλότοι παλεύουν να κρατήσουν τον έλεγχο. Τα μονοθέσια αρχίσουν να συρρέουν στα pits stops για αλλαγή ελαστικών, ανάμεσα τους και ο Verstappen ο οποίος θα ξαναβάλει medium ελαστικό. Ο Alonso θα μπει στα pits 2 φορές σε δύο συνεχόμενους γύρους, μία κίνηση που δεν του κόστισε, ενώ ταυτόχρονα για αλλαγή μπήκαν και οι 2 Ferrari. 

Η πρώτη εγκατάλειψη θα είναι του Stroll, στον 55ο γύρο ο οποίος θα χτυπήσει τα προστατευτικά. 
Ο Magnussen στον 58ο γύρο θα χάσει τον έλεγχο και θα πέσει στις μπαριέρες, θα καταφέρει όμως να φτάσει στα pits και αφού αλλάξει προφυλακτήρα θα συνεχίσει.

Απίστευτες εικόνες με τα μονοθέσια να κάνουν πραγματικό πατινάζ στην πίστα. Η βροχή που ξεκίνησε στον 53ο γύρο θα τελειώσει στον 63ο και το θρίλερ συνεχίζεται για ακόμα 13 γύρους. Αλλού η πίστα είναι βρεγμένη, αλλού εντελώς στεγνή.

Στον 69ο γύρο ο Tsunoda θα βγει για λίγο εκτός πίστας, θα βάλει όπισθεν και θα ξαναμπεί στην πίστα.

Η δεύτερη εγκατάλειψη θα έρθει στον 76ο γύρο από τον Magnussen ενώ τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας θα κάνει ο Hamilton.

Τελικά ο Verstappen θα δει πρώτος τη καρό σημαία με την τελική κατάταξη να είναι: Verstappen – Alonso – Ocon – Hamilton – Russell – Leclerc – Gasly – Sainz – Norris – Piastri – Bottas – De Vries – Zhou – Albon – Tsunoda – Perez – Hulkenberg – Sargeant. Οι δύο εγκαταλείψεις ήταν: Stroll – Magnussen. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης