Του Περικλή Χαλάτση

Η αμιγώς ηλεκτρική Ford Mustang Mach-E έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 20 βραβεία και διακρίσεις και έχει ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, την εσωτερική σχεδίαση αλλά κυρίως για τα προηγμένα συστήματα στη συνδεσιμότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι στις δοκιμές των Euro NCAP και Green NCAP απέσπασε 5 αστέρια για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις. Στις αυστηρές δοκιμές πρόσκρουσης οι επιδόσεις της Mustang Mach-E κατέλαβαν το  92% για την προστασία ενηλίκων επιβατών και το 86% για την προστασία των παιδιών. Το SUV της Ford πήρε άριστα στις τεχνολογίες υποστήριξης αλλαγής λωρίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στάνταρ προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού, όπως τα Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring, 1 Pre-Collision Assist με Auto Emergency Braking, 1 και Lane-Keeping System με Blind Spot Assist 1, συνέβαλαν επίσης στην κορυφαία βαθμολογία της Mustang Mach-E στον τομέα της ασφάλειας. Είναι σημαντικό ότι η Mustang Mach-E προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 610 km (WLTP). 

Ας δούμε τώρα έναν τομέα που οι σύγχρονοι οδηγοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Ίσως πριν από μια δεκαετία ήταν ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνταν με τη συνδεσιμότητα του αυτοκινήτου. Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων αγοραστών ζητούν να ενημερωθούν για τις σύγχρονες τεχνολογίες, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και την ασφάλεια του αυτοκινήτου που έχουν καταλήξει να αγοράσουν.
Έχουν απόλυτο δίκιο που θέλουν να ενημερωθούν για όλα όσα τους προσφέρει ο κατασκευαστής γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι με όλα αυτά που εφοδιάζονται σήμερα τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.

Ένα από τα βασικά ατού της Ford είναι το σύστημα SYNC 4A, η συνδεδεμένη πλοήγηση, ο ασύρματος έλεγχος, οι ασύρματες ενημερώσεις η η εφαρμογή FordPass.Αρκετοί οδηγοί ακούν για αυτές τις εφαρμογές αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν σε τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα συστήματα. 
Να τα δούμε ξεχωριστά :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

SYNC 4A:
Το Ford SYNC 4A είναι ένα σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας εντός του αυτοκινήτου συνδεδεμένο με Cloud. Η συνδεσιμότητα στο Cloud επιτρέπει τον προηγμένο σχεδιασμό διαδρομών και την αναγνώριση φωνής. Η δυνατότητα ασύρματων ενημερώσεων εξασφαλίζει ότι το αυτοκίνητό σας εξελίσσεται συνεχώς ενώ με την ασύρματη σύζευξη smartphone, τη διαχείριση φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος, την νέα οθόνη αφής 15,5” και πολλά άλλα, θα αντιληφθείτε ένα εντελώς νέο κόσμο συνδεσιμότητας μέσω του  SYNC 4A.

Συνδεδεμένη Πλοήγηση
Το Σύστημα Πλοήγησης του SYNC 4A εξελίσσεται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες σας. Τα δεδομένα του χάρτη του αυτοκινήτου ενημερώνονται μέσω του cloud. Η συνδεσιμότητα μέσω δικτύου cloud επιτρέπει την προβολή πληροφοριών σχετικά με την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, για πιο προηγμένο σχεδιασμό διαδρομής, καθώς και την πρόσβαση σε μια σειρά πρόσθετων πληροφοριών, όπως οι πιο πρόσφατες μετεωρολογικές ενημερώσεις και οι πιο βολικές δημόσιες τοποθεσίες φόρτισης κατά μήκος της διαδρομής σας με βάση την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης και την εκτιμώμενη απόσταση οδήγησης.

Ασύρματος έλεγχος
Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες μέσω της οθόνης αφής 4A SYNC ή χρησιμοποιώντας εξαιρετικά απλές φωνητικές εντολές. Η συμβατότητα με τα Apple CarPlay και Android Auto σημαίνει ότι μπορείτε  να συνδεθείτε ασύρματα στο smartphone σας και να έχετε πρόσβαση στις λειτουργίες του μέσω του SYNC 4A.

Ασύρματες ενημερώσεις (Over-the-air updates):
Η Mustang Mach-E έχει σχεδιαστεί για να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Οι ασφαλείς ασύρματες ενημερώσεις (over-the-air updates) προσφέρουν βελτιώσεις , από την ενημέρωση του λογισμικού SYNC 4A μέχρι αναβαθμίσεις που βελτιώνουν την ποιότητα, την ικανότητα και την διαχείριση του οχήματός σας. 
Αρκετοί οδηγοί που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ακούν όλα αυτά και σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Διερωτώνται πως θα κάνουν όλες αυτές τις ενημερώσεις και αναβαθμίσεις αφού δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις.

Εδώ είναι μια ακόμη επιτυχία της Ford .Οι περισσότερες από αυτές τις ενημερώσεις για την Mustang Mach E εγκαθίστανται αυτόματα, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία που συνδέεται στο Cloud. Άλλες ενημερώσεις μπορούν να εγκατασταθούν μέσω Wi-Fi σε έναν χώρο και χρόνο που εξυπηρετεί τον κάθε οδηγό.

Εφαρμογή FordPass:
Ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί κάποιος να κλειδώσει η να ξεκλειδώσει από μακριά το αυτοκίνητό του. Αυτό είναι το πιο εύκολο. Γιατί από μακριά μπορούν να γίνουν και άλλες ενέργειες που δεν τις χωράει ο νους σου.Σημειώστε τις δυνατότητες που έχει η Mach E με την εφαρμογή FordPass. 

Συνδέστε τη Mach-E με την εφαρμογή FordPass στο smartphone σας. Έτσι αυτόματα ξεκλειδώνετε ακόμα περισσότερο την έξυπνη πλευρά του αυτοκινήτου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να εντοπίσετε σε ποιο σημείο έχετε σταθμεύσει το αυτοκίνητό σας .
Θα σας πω ένα παράδειγμα που συμβαίνει αρκετά συχνά με φιλάθλους. Όταν πηγαίνουν στο γήπεδο παρατούν σε όποια ελεύθερη θέση βρουν το αυτοκίνητό τους. Μετά τον αγώνα αρχίζει ο μαραθώνιος να το εντοπίσουν.  Με την εφαρμογή FordPass  μπορείτε να εντοπίσετε αμέσως το σημείο που έχετε παρκάρει. 

Ακόμη μπορείτε να κλειδώσετε η να ξεκλειδώσετε από μακριά το αυτοκίνητο σας. Δηλαδή μπορείτε να είστε στο γραφείο σας και να θέλετε να στείλετε κάποιον να σας φέρει ένα φάκελο που έχετε στο αυτοκίνητό σας. Δεν χρειάζεται να του δώσετε τα κλειδιά σας. Μπορείτε με την ίδια εφαρμογή να προγραμματίσετε τη φόρτιση του οχήματος, την επιθυμητή θερμοκρασία του εσωτερικού της καμπίνας, να ενημερωθείτε για την πίεση των ελαστικών η να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για την «υγεία» του οχήματος. 

Ας υποθέσουμε ότι είστε στο γραφείο σας και προγραμματίζετε ένα ταξίδι. Σημειώνετε τα σημεία που θέλετε να επισκεφθείτε. Δεν χρειάζεται να πάρετε μπλοκάκι για να μην τα ξεχάσατε. Τα περνάτε αυτόματα από το τηλέφωνο στο αυτοκίνητό σας. Επιπλέον, επιλέγοντας το προορισμό σας μπορείτε  να σχεδιάζετε αυτόματα τη φόρτιση κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ειδικά για την Mach-E, η λειτουργία «Intelligent Range» εμφανίζει τα επίπεδα φόρτισης, την υπολειπόμενη απόσταση οδήγησης καθώς επίσης και τους δημόσιους σταθμούς φόρτισης καθ’ οδόν. 
Μπορείτε τέλος να απολαύσετε δωρεάν πρόσβαση στο FordPass Charging Network, με εκπτώσεις στους σταθμούς φόρτισης NewMotion και IONITY.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα το SYNC 4A | Mustang Mach-E

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης