Αυστηρές προειδοποιήσεις προς όποιον παρέχει βοήθεια προς το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κατευθύνεται στην Καλαμάτα απευθύνουν οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικές δυνάμεις, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο Crace 1 στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό tanker Grace 1 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Από τον Αύγουστο του 2018, οι ΗΠΑ επέβαλαν ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με την πάγια θέση τους ότι η Τεχεράνη είχε παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 που προέβλεπε τον περιορισμό αυτών των κυρώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη για παραβίαση της συμφωνίας, ισχυριζόμενος πως το Ιράνκινούνταν μυστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

 

​Τον Απρίλιο του 2019, η Ουάσινγκτον πήγε ένα βήμα παραπέρα και κήρυξε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ως μια τρομοκρατική ομάδα και ως εκ τούτου, την ιρανική κυβέρνηση ως χορηγό της τρομοκρατίας.

Η κίνηση προκάλεσε αμηχανία στους διεθνείς παρατηρητές, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το IRGC είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε όλη την περιοχή, από τη Συρία στο Ιράκ και την Υεμένη.

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ναυτιλίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν επισταμένα την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) κι ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σταθερή η πορεία του Adrian Darya 1 προς την Καλαμάτα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Marine Traffic προς την Καλαμάτα κατευθύνεται παρά του περί του αντιθέτου λεγόμενα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 το οποίο παρακολουθείται στενά από τους αμερικανικούς δορυφόρους. Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που τελικά απέπλευσε από το Γιβραλτάρ όπου κρατείτο από τις βρετανικές αρχές εξ αρχής ενημέρωσε πως ενδιάμεσος σταθμός του στο ταξίδι του για τη Συρία θα είναι η Καλαμάτα. Αμέσως αντέδρασαν οι αμερικανικές αρχές οι οποίες ειδοποίησαν την Αθήνα πως κάθε βοήθεια προς το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο θα θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Αμέσως μετά το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει επίσημο αίτημα κατάπλου στην Καλαμάτα του συγκεκριμένου δεξαμενόπλοιου. Πλην όμως μία απλή ενημέρωση από το σύστημα Marine Traffic  αρκεί για να αντιληφθεί ο καθένας πως το Adrian Darya 1 από τη στιγμή που εγκατέλειψε το Γιβραλτάρ ακολουθεί μια σταθερή πορεία προς την Καλαμάτα παραπλέοντας σε μεγάλη απόσταση τις ακτές της Αλγερίας με κατεύθυνση το στενό της Μεσσήνης μεταξύ νοτίου Ιταλίας και Σικελίας με τελικό προορισμό την Καλαμάτα.

Για του λόγου το αληθές στις 13. 30 ώρα Ελλάδας το Adrian Darya 1 βρισκόταν ανοιχτά της Αλγερίας στο σημείο που καταδεικνύεται επί του χάρτη. Με κόκκινο χρώμα καταγράφεται η μελλοντική πορεία του σκάφους μέχρι την Ελλάδα. 

 

Πληροφορίες από: sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης: Στην Καλαμάτα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης