Άμεση εμπλοκή του Μαρινάκη στην υπόθεση NOOR 1

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017, 16:10
Άμεση εμπλοκή του Μαρινάκη στην υπόθεση NOOR 1
Του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

Πίσω από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Ζούγκλα» υπάρχει ένα παρασκήνιο το οποίο δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Οι αναγνώστες παρακολουθούν έκπληκτοι να δημοσιοποιούνται άγνωστες λεπτομέρειες μίας υπόθεσης πολύ γνωστής στο ευρύ κοινό, με την εμπλοκή του ονόματος ενός από τους επιφανέστερους εφοπλιστές, του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Βεβαίως, σε όλο αυτό το διάστημα η εμπλοκή του εφοπλιστή στην υπόθεση του περιβόητου ναρκόπλοιου NOOR 1 ψιθυριζόταν έντεχνα από κύκλους περισσότερο αθλητικούς, δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο περί οπαδικής κόντρας.
Οι φήμες εντάθηκαν όταν το όνομα του εφοπλιστή ενεπλάκη στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης του ποδοσφαίρου και του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Για να είμαι ειλικρινής κι εγώ το ίδιο πίστευα, ότι δηλαδή μπορεί ο εφοπλιστής Μαρινάκης να έπαιξε πάνω στην κόκκινη γραμμή, διακινδυνεύοντας τη φήμη του από ανοησία κάποιων στενών συνεργατών ή... φίλων του. Συμβαίνει πολλές φορές οι επιχειρηματίες να διακινδυνεύουν πράγματα, δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι η εξέλιξη των γεγονότων θα έφθανε μέχρι την άμεση εμπλοκή του ονόματός του σε υποθέσεις του υποκόσμου, όπως αυτή του ναρκόπλοιου NOOR 1.

Όσα προηγήθηκαν και όσα ακολουθούν δεν αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας ενός δημοσιογράφου αλλά μαρτυρίες ενός εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στον Πειραιά, οι οποίοι, σύμφωνα με τα καταγγελθέντα, ήταν τρεις τελικά και τα 900 επιπλέον κιλά είχαν συγκεκριμένο αποδέκτη.

Μετά την πληροφορία ότι παιζόταν ένα παιχνίδι κλοπής πετρελαίου από τη συμμορία των ανθρώπων του Βαγγέλη Μαρινάκη και μίας συμμορίας Ελλήνων brokers στο Ντουμπάι, φθάσαμε στην επιβεβαίωση μίας εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

Τι συνέβαινε με λίγα λόγια σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ισοβίτη σήμερα λόγω της εμπλοκής του στη γνωστή υπόθεση του NOOR 1; Ο υπάλληλος της εταιρείας εμπορίας πετρελαίων που ονομάζεται HORIZON στο Ντουμπάι Μπουρδούβαλης, ισοβίτης και αυτός σήμερα, μαζί με τον Αιμίλιο Κοτσώνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας CAPITAL του Βαγγέλη Μαρινάκη, αφαιρούσαν από τα πλοία που εφοδίαζαν με καύσιμα ποσότητες πετρελαίου μέσω της τεχνικής πρόσμειξης του καυσίμου με γλυκό νερό.

Ο Μπουρδούβαλης είχε αναλάβει την κλοπή και διακίνηση των κλεμμένων καυσίμων στο Ντουμπάι και οι άλλοι δύο, Κοτσώνης και Συντυχάκης, τη μεταφορά των μαύρων χρημάτων σε διάφορους λογαριασμούς, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Τα περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στις μυστικές καταθέσεις του ο Γιαννουσάκης, τις οποίες δημοσιοποίησε χθες η «Ζούγκλα».

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι, ενώ υπήρχαν μαρτυρίες από τις καταθέσεις ενός εκ των πρωταγωνιστών και μέρος των χρημάτων που έμπαιναν παρανόμως στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τον έλεγχο των αποσκευών του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας CAPITAL του εφοπλιστή Μαρινάκη, καμία άλλη εξέλιξη δεν υπήρξε και η ιστορία παρέμενε θαμμένη σε κάποιο συρτάρι της Εισαγγελίας Πειραιά.

Ακόμα και σήμερα μετά τις αποκαλύψεις μας δεν υπήρξε μία αντανακλαστική κίνηση από τον δημοσιογραφικό κόσμο, μερίδα του οποίου έχει το θράσος να υποστηρίζει ότι τα γνώριζε, αλλά τα στοιχεία δεν επαρκούσαν.

Και ενώ εμείς ερευνούσαμε την υπόθεση της κλοπής καυσίμων και διακίνησης μαύρου χρήματος, ο Μάκης Γιαννουσάκης, στον οποίον εγώ κατέφυγα με την ελπίδα ότι θα μου έδινε κάποιο στοιχείο παραπάνω για αυτήν την υπόθεση, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου λέγοντάς μου επί λέξει: «Εγώ θεωρώ ότι ο Μαρινάκης θα μπερδευτεί πολύ έντονα με τα ναρκωτικά»!

Ειλικρινά δεν πίστευα στα αφτιά μου, γι' αυτό, θα το διαπιστώσετε παρακολουθώντας τα βίντεο της συνέντευξης, συνέχισα την κουβέντα περί καυσίμων μαζί του, προκειμένου να επανέλθω στο NOOR 1 λίγο αργότερα και να ακούσω όσα απίστευτα άρχισε να μου αφηγείται αβίαστα.

Αυτή η επικοινωνία κράτησε πάνω από τέσσερις μήνες, κυρίως γιατί ο ίδιος μου ζητούσε πίστωση χρόνου για την έκδοση των ενταλμάτων των Τούρκων εμπόρων ηρωίνης (ήλπιζε στα ευεργετήματα του νόμου) και επειδή φοβόταν για τη ζωή του.

Έδωσα την πίστωση χρόνου ως όφειλα και περίμενα, αναζητώντας ψύλλους στα άχυρα, μέχρι που κατόρθωσα να βάλω στο χέρι τους λογαριασμούς της εταιρείας G TANKERS του Γιαννουσάκη στην τράπεζα BARODA του Ντουμπάι.

Σε αυτούς τους λογαριασμούς, τους οποίους ο Γιαννουσάκης ήδη είχε δώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, υπήρχε έμβασμα μιας εταιρείας EXPRESS ENERGY με έδρα την οδό Ιάσωνος 3, όπου, όπως είναι γνωστό, στεγάζονται τα γραφεία των εταιρειών Μαρινάκη.

Τη συνέχεια μπορείτε να την παρακολουθήσετε στις αφηγήσεις του Γιαννουσάκη, ο οποίος σήμερα αρνείται όσα μου αποκάλυψε (τον λόγο θα τον αντιληφθείτε όταν δείτε τη συνέντευξη), υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν προϊόν εκβιασμού από τις ανακριτικές αρχές και την εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση!

Θα μπορούσα και να τον πιστέψω, εάν κατά τη διάρκεια των αποκαλύψεών του δεν είχε εκφράσει τους φόβους του για τη ζωή του από τους ανθρώπους του κυκλώματος, τους εκβιασμούς που υφίστατο και δεν με είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που όλα αυτά διαρρεύσουν πριν πάρει τα ευεργετήματα του νόμου, θα αναγκαστεί να τα διαψεύσει και να στραφεί κατά του ανακριτή και της εισαγγελέως!

Κάτι το οποίο συνέβη όταν εγώ, ως όφειλα, ενημέρωσα τον κ. Μαρινάκη για τα καταγγελθέντα και προφανώς ενημερώθηκε και ο Γιαννουσάκης με τη σειρά του. Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης επιβεβαίωσε τα εμβάσματα προς την εταιρεία του Γιαννουσάκη διαβεβαιώνοντάς με ότι εστάλησαν για εφοδιασμό συγκεκριμένων πλοίων με καύσιμα κι εγώ δεσμεύτηκα να τα παραδώσω στη Δικαιοσύνη, κάτι που έπραξα.

Από δω και πέρα οι δικαστικές αρχές έχουν τον λόγο. Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται, ο καθένας όμως μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να δοθούν στοιχεία από τις αρχές του Ντουμπάι σε έναν δημοσιογράφο, εάν δεν προηγηθεί η δικαστική συνδρομή, προκειμένου να αποδειχθούν όσα ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει: ότι δηλαδή το έμβασμα στην εταιρεία του ισοβίτη εστάλη για τον εφοδιασμό συγκεκριμένου πλοίου με καύσιμα και όχι για το ταξίδι του NOOR 1...

Σήμερα που ο ανήσυχος κ. Γεωργιάδης αναζητεί τις ευθύνες για την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση -χωρίς να γνωρίζει τι έχει πραγματικά συμβεί - και όχι τη δικαστική διερεύνησή της, εσείς μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας τη σοβαρότητα του όλου θέματος και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Δείτε τη συνέντευξη:


Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους της συνέντευξης συνέβησαν ορισμένα γεγονότα που καλό είναι να αναφερθούν.

Ο Μάκης Γιαννουσάκης μεταφέρεται από το «ασφαλές» σωφρονιστικό περιβάλλον των φυλακών Αυλώνα στις -κατά τεκμήριο- λιγότερο ασφαλείς φυλακές Χαλκίδας. Αυτή η αλλαγή γίνεται αντιληπτή αμέσως, αφού αλλάζει η ψυχολογία του Γιαννουσάκη. Είναι φανερό ότι έχει θορυβηθεί και ότι ο φόβος τον διακατέχει.

Η δεύτερη ειδοποιός διαφορά αφορά στη στάση του έναντι του ανακριτή (Χριστοφορίδη) και της εισαγγελέως Τζίβα. Ενώ επιμένει και στο δεύτερο μέρος ότι ο Χριστοφορίδης «έχει βοηθήσει» και πως υφίσταται κλίμα εμπιστοσύνης εκ μέρους του, λίγο μετά τη συνέντευξη προχωρεί στην υποβολή μηνύσεων κατά του ανθυπασπιστή του Λιμενικού και της εισαγγελέως, τις οποίες μηνύσεις, αν παρατηρήσει κάποιος με προσοχή τα λεγόμενά του, τις προαναγγέλλει. Είναι σαφές ότι αντιδρά υπό καθεστώς έντονης ανησυχίας.

Υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο. Ο Γιαννουσάκης αναφέρεται με ένταση σε «λόγους» οι οποίοι ενδεχομένως να τον αναγκάσουν να «πει ψέματα» στο μέλλον, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά. Εξειδικεύει, δε, και χαρακτηρίζει ποινικό τον λόγο αυτό που θα τον αναγκάσει να ψεύδεται. Πρόκειται για ένα θέμα που προφανώς θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και τους ανακριτές του.

Κάτι τελευταίο. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο Γιαννουσάκης αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στο όνομα του εφοπλιστή Μαρινάκη. Τον αποκαλεί «χοντρό» ή αναφέρεται σε αυτόν παραφραστικά. Και στην περίπτωση αυτή ο φόβος είναι έκδηλος.

Τέλος, ο Γιαννουσάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση των Τούρκων διακινητών για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης (αν και όλα είναι γνωστά από τη δικογραφία), αφού καταγγέλλει ως ύποπτη την ολιγωρία των ελληνικών Αρχών, κάνει λόγο για έναν μάρτυρα που ήταν στην Κωνσταντινούπολη και ο οποίος γνωρίζει λεπτομέρειες για την ανάμειξη του εφοπλιστή Μαρινάκη στην υπόθεση του ναρκόπλοιου NOOR 1. Κατά τον Γιαννουσάκη, πρόκειται για μάρτυρα-κλειδί που ενδεχομένως να ενδιαφέρει άμεσα την αμερικανική υπηρεσία DEA. Αυτά.

Παρακολουθήστε τώρα το δεύτερο μέρος της συνέντευξης Γιαννουσάκη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο:Τα ντοκουμέντα


Ορισμένα από τα στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια μας από την έρευνα.

Πρόκειται για την τραπεζική κάρτα της εταιρείας G TANKER στην τράπεζα BARODA του Ντουμπάι και μέρος της ανάλυσης του λογαριασμού όπου εμφανίζεται η εταιρεία EXPRESS ENERGY, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, από την οποία και εστάλησαν μεταξύ άλλων και τα επίμαχα 409.963 δολάρια.

   
     
  

Σ.σ.: Στη συνέχεια που θα δοθεί αύριο, Τετάρτη, θα δημοσιοποιηθούν κι όλα τα στοιχεία που μας προσκόμισε η πλευρά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο αναγνώστης θα είναι έτσι σε θέση να έχει μια σφαιρική άποψη για την υπόθεση, αλλά και τα άτομα και τις εταιρείες που εμπλέκονται σ’ αυτήν.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Μαΐου 2017, 17:01