Σταδιακή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, αρχικά στα δυτικά και από τη νύχτα σε όλη τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα αρχικά θα έχουν τοπικό χαρακτήρα στα δυτικά, αλλά βαθμιαία από το απόγευμα θα ενταθούν. Τη νύχτα προς Τρίτη σταδιακά η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικότερα.

Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις, και οι πολύ ενισχυμένοι νοτιάδες οι εντάσεις των οποίων στα πελάγη θα φτάσουν πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα βροχές ή καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα θα εκδηλωθούν απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια. Ωστόσο, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, από αργά το βράδυ της Δευτέρας έως και τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστεί από κατά τόπους πολύ έντονα φαινόμενα, τα οποία θα έχουν τη μορφή μετώπου. Πολύ αυξημένη είναι η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Κατά τη διάρκεια της διέλευσης του μετώπου των καταιγίδων από το Ιόνιο, οι νότιοι άνεμοι θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ενίσχυση στα 8-9 μποφόρ, όπως φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα λιγότερα φαινόμενα θα έχουν οι Κυκλάδες και η Κρήτη, όπου σε γενικές γραμμές το πέρασμα αυτής της κακοκαιρίας θα είναι σύντομο.

Από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν σημαντικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη, με τα εντονότερα φαινόμενα να απασχολούν τη συμπρωτεύουσα και τη Χαλκιδική, όπου ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, xalazi.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης