Στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού για το χάρτη της εξόδου από το καθολικό lockdown, που ήδη τρέχει τη 18η ημέρα του.

Αν και η τυπική άρση του πλησιάζει ωστόσο η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, «βλέπει» την παράτασή του για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί.

Έτσι, οι πιθανότερες ημερομηνίες για την επαναφορά της χώρας στους ρυθμούς της όποιας κανονικότητας επιβάλει το σκηνικό της πανδημίας είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άνοιγμα της χώρας θα γίνει σταδιακά πρώτα με τις δραστηριότητές εκείνες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο όπως τα σχολεία ενώ οι εισηγήσεις των ειδικών θα κρίνουν κατά πόσο θα πάμε σε ένα οριζόντιο άνοιγμα ή σε άνοιγμα ανάλογα με τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Θα ακολουθήσει χρονικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ το σχέδιο είναι να ανοίξει και η εστίαση πριν τις γιορτές, με περιορισμό στον αριθμό των ατόμων. Το άνοιγμα της εστίασης ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το χρονικό πλαίσιο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Οι γιορτές

Σίγουρα, πάντως, πρέπει να θεωρούνται δύο δεδομένα, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Πρώτον, δε θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης. Δεύτερον, είναι δύσκολο να αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, όπως έπραξε και τις προηγούμενες κρίσιμες στιγμές, να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες προκειμένου να τους ενημερώσει για τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης