Στη σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους απατεώνες που έχουν δράσει στην Ελλάδα, ο οποίος καταζητούνταν από το 2010, προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από επιχείρηση στην Αθήνα οι αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τον Σταύρο Παναγιωτόπουλο -γνωστό και ως «Φαντομά» ή «Πεταλούδα»-, 65 ετών, ο οποίος, μαζί με συνεργούς του, εμπλέκεται σε σπείρα με δήθεν αγοραπωλησίες πολυτελών σπιτιών στα βόρεια και στα νότια προάστια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ίδια υπόθεση είχε προηγηθεί η σύλληψη τριών γυναικών, ηλικίας 37, 45 και 84 ετών, και δύο ανδρών 38 και 58 ετών, που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, απάτη πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση και παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

To «colpo grosso»

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες μαζί με τους συνεργούς τους είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση ιδιοκτητών προς πώληση πολυτελών ακινήτων καθώς και των υποψήφιων αγοραστών τους, από τους οποίους εισέπρατταν προκαταβολές ως έναντι ή το τίμημα της πώλησης. Οι δράστες ουδέποτε απέδιδαν τα εν λόγω ακίνητα στους δικαιούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος της 45χρονης στην οργάνωση ήταν να αναζητεί πολυτελή ακίνητα προς πώληση. Στη συνέχεια προσέγγιζε μεσίτες ή ιδιοκτήτες και τους έπειθε να αναλάβει τη μεσιτεία ή την εκπροσώπησή τους, αποκτώντας με τον τρόπο αυτόν προσωπικές πληροφορίες και πρόσβαση σε ιδιωτικά και δημόσια έγραφα (αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας, πληρεξούσια, τοπογραφικά, ταυτότητες).

Ακολούθως, κανόνιζε ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές και για να ενισχύσει τη φερεγγυότητά της απέναντί τους παρουσίαζε ως ιδιοκτήτες των ακινήτων κάποια από τα μέλη της σπείρας, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών.

Επιπλέον, οι δράστες προέβαιναν στην έκδοση διάφορων γνήσιων πιστοποιητικών (ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Α.Π., πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης) από τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τα αντίστοιχα πρόσωπα.

Για να αποκομίσουν το μεγαλύτερο κατά το δυνατόν παράνομο περιουσιακό όφελος, επιχειρούσαν να μεταβιβάσουν το ίδιο ακίνητο παράλληλα σε περισσότερους του ενός αγοραστές.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί έξι περιπτώσεις απάτης για δύο ακίνητα στο Ψυχικό και στη Βούλα, με το χρηματικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητα να υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ.

Τα περισσότερα μέλη της σπείρας είναι γνώριμα στην ΕΛ.ΑΣ. για παλαιότερα αδικήματα. Ο 65χρονος που συνελήφθη την Τρίτη υπήρξε στο παρελθόν τραπεζίτης και έχει κατηγορηθεί για κλοπή ομολόγων περίπου 3 εκατ. ευρώ από τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης